Home ~ Je huis ~ Wasverzachter gebruik ik nooit

Ik stop de handdoeken en washandjes in de wasdroger. Ze komen er mals en zacht uit. Een wasverzachter is totaal overbodig en alleen maar extra afval door de riool, extra zeep om uit het water te zuiveren, extra ecologische ballast.

Ik gebruik geen wasverzachter

Ik vind hem alleen maar een extra ballast voor het milieu

Wat niet sponzig hoeft te zijn, droogt aan de wasdraad. Kledij slijt en pluist minder snel als ze niet iedere keer weer door die wasdroger gehaald wordt. Textiel strijkt ook makkelijker, wanneer het aan de waslijn is gedroogd, of droogt zelfs kreukvrij. Maar ook hier mis ik een dosis wasverzachter totaal niet. Wat is dan eigenlijk het nut van een wasverzachter? Hoe komen ze erbij om in het laatste spoelwater van de wascyclus nog een kwak wasproduct te gieten?

Was hangt buiten te drogen aan de wasdraad

Wasverzachter nuttig?

Het doel van een wasverzachter is om textiel zacht en soepel te maken en om het een lekkere geur te geven. Naast wasactieve stoffen en parfums bevatten wasverzachters ook conserveermiddelen, om het product langer houdbaar te maken. Voor de rest heeft een wasverzachter geen enkel ander doel. Niet nodig volgens mij. Om mijn badlinnen zacht en soepel te maken, stop ik het in de wasdroger. Resultaat gegarandeerd. En een lekkere, frisse geur verkrijg ik ook dankzij het wasmiddel.

Vind je dat je wasgoed na verloop van tijd neutraal begint te ruiken? Dat komt niet omdat het parfum van je wasmiddel verzwakt. Dat komt omdat jij gewend bent geraakt aan de geur van je wasmiddel. Het valt je niet meer op hoe lekker het wasgoed eigenlijk ruikt. Wissel verschillende merken van wasmiddel af en je zult steeds opnieuw een heerlijke geur opmerken.

Was in de mand

Wasverzachter veilig?

Wasverzachters zijn uiteraard niet gevaarlijk. Toch kunnen er problemen optreden met bepaalde ingrediënten. Het product blijft namelijk na het wassen in je kleren hangen. Wanneer je je kledij dan draagt, komt je huid in contact met de wasactieve stoffen en de parfums in de wasverzachter. Dit kan huidirritatie veroorzaken. Vooral mensen met een gevoelige huid, baby’s en kinderen kunnen hier last van krijgen. Sta je op een dag op met een vreemde roodheid of jeuk op je lichaam, dan zou je wasverzachter wel eens de dader kunnen zijn.

Ben je allergisch voor een bepaalde stof, dan weet je dat vaak niet meteen. De eerste contacten met het product verlopen zonder problemen. Maar dan op een dag is de maat vol en breekt de allergische reactie uit. Heb je last van een allergie, dan heb je medische zorg nodig. Een huisarts of een dermatoloog kan je ook testen om te achterhalen waarvoor je allergisch bent. Je wasverzachter zal een van de usual suspects zijn.

Wasverzachter een must?

Zie jij een voordeel aan het gebruik van een wasverzachter of van een wasparfum, zoals bijvoorbeeld het Action wasparfum? Voordelen die ik niet zie? Laat het me weten in de comments onder dit artikel.

Ik gebruik geen wasverzachter. Ik vind hem overbodig en zie er alleen maar een extra ballast in voor het milieu. Ik neem ook niet het risico op huidirritaties en allergie. Ik ben er namelijk gevoelig voor. Mijn kledij, lakens en badlinnen zijn ook zonder wasverzachter soepel en fris. Meer heb ik niet nodig.

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *