Home ~ Je wereld ~ Van de Maastrichter Fronten naar de Maas

Na een stevige stadswandeling door mooi Maastricht zijn we op het Vrijthof beland. Op dit moment zouden we kunnen doorgaan naar de Sint-Servaasbrug en terugkeren naar het station, maar wij willen nog een ommetje. We lopen dus in de tegengestelde richting voor een verkenning van de Fronten.

Van het Vrijthof naar de Fronten en terug

We lopen van het Vrijthof naar het Keizer Karelplein en via de Oude Tweebergenpoort en de Brusselsestraat naar de Cellebroedersstraat, een zijstraat op de rechterkant van de Brusselsestraat. Deze blijven we volgen tot we overgaan in de Kazemattenstraat. Dan moet je nog even de Statensingel kruisen en je loopt de Fronten binnen. In het Frontenpark ben je wel even zoet in het groen en langs het water. Je vindt er de oude vestingwerken, stalen vlonders over het water, de grote ronde Gashouder en een restant van de oude afrit van de Noorderbrug die nu als uitkijkpunt dienst doet. Het park bestaat uit de Lage en de Hoge Fronten. De twee delen zijn met elkaar verbonden via een lange, droge gracht, waar je doorheen kunt wandelen.

Maastricht Fronten
De Fronten

Terugkeren naar het Vrijthof hoeft niet noodzakelijk langs dezelfde weg. Je kunt bijvoorbeeld ter hoogte van de Cabergerweg de Statensingel terug oversteken. Loop dan de Capucijnenstraat in en blijf deze volgen tot je de Grote Gracht kruist en verder gaat in de Statenstraat. Even later ben je weer op het Vrijthof.

Koffie drinken in de kerk

Loop voorbij het Museum aan het Vrijthof en ga terug naar de noordkant van het plein. Ga rechts naast de McDonald’s in de Helmstraat.  De eerste straat rechts is het Dominicanerplein. Loop rechtdoor de zeven eeuwen oude Dominicanenkerk binnen. Tweehonderd jaar geleden werd deze kerk al ontwijd. Nu is het een grote boekhandel en kun je een cappuccino of een lunch nuttigen op het voormalige priesterkoor.

Bij het terug buiten komen uit de koffie- en boekenkerk, neem je de trappen links van Brasserie Amadeus. Nu loop je door het Entre-Deux, het winkelcentrum waar Floris Wolfs uit Flikken Maastricht het lief van zijn dochter afgeschoten heeft. Sla linksaf in de Spilstraat. Zo bereik je de Markt.

Van winkelcentra en grotten

Midden op het vierkante marktplein staat het zeventiende-eeuwse stadhuis, een voorbeeld van Hollands classicisme. Voor de bouw werden enkele huizen, maar ook de lakenhal, het belfort en een deel van de eerste stadsmuur gesloopt. Aan de overkant van de Markt is er rechts het winkelcentrum Mosae Forum en links de Boschstraat, waar er iedere zaterdag van tien tot zestien uur tussen het standbeeld Minckeleers en de Sint-Mathiaskerk een vlooienmarkt doorgaat. Als de dames eens willen rondneuzen in het Mosae Forum en het Entre Deux, dan kunnen de heren ondertussen gaan vlooien.

Maastricht boot
Boottochtje op de Maas

Ga op de Markt aan de KFC voorbij en blijf verder lopen in de Hoenderstraat. Op het einde zie je voor je een gebouw met ‘Rondvaart’ op. Daar kun je inschepen voor een boottochtje op de Maas. Je kunt voor een formule kiezen waarbij je een maaltijd op de boot neemt en even verderop aan wal gezet wordt voor een rondleiding in de mergelgrotten. Wij hebben alvast een rondvaart geboekt met grotten en eten.

Nog één ding in Maastricht

Na onze boottocht moeten we onherroepelijk terug naar het station. Op weg naar de Sint-Servaasbrug slaan we toch nog even rechtsaf de Jodenstraat in. Op de hoek met de Muntstraat staat het Dinghuis uit de vijftiende eeuw. Een ‘ding’ was in Oud-Germaanse tijden een plaats waar aan rechtspraak gedaan werd. We herkennen het woord nog steeds in het Nederlandse woord ‘geding’. In de kelders van dit huis bevonden zich lange tijd de gevangenissen. Vanaf de achttiende eeuw kreeg het gebouw tal van andere functies. Vandaag heeft de toeristische dienst er onderdak gevonden.

Aan de voorkant van het Dinghuis lopen we verder via de Kleine Staat en slaan we linksaf in de Maastrichter Brugstraat. Nu gaat het in rechte lijn over de Maas naar het station. Onze stevige stadswandeling in mooi Maastricht eindigt hier. De trein op weg naar huis wiegt ons bijna in slaap.

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *