Home ~ Je wereld ~ Tour de France-vakantie in de Franse Alpen: Venosc en Alpe d’Huez

De rit naar Venosc is de tweede etappe in onze Tour de France-vakantie in de Franse Alpen. Onze arrivee lag gisteren in het landelijke Cenans.

Het kasteel in Venosc

Het is opnieuw een zestal uur rijden langs onbetaalde wegen naar het zuiden. Pas in Grenoble tuffen we in onze eerste file. Wedden dat je op de tolwegen veel vaker in de file staat? Ik weet het niet, maar ik verbeeld het mij graag. Uiteindelijk bereiken we Hotel Château de la Muzelle. We eten en slapen in een zeventiende-eeuws kasteel. Koele kamers zijn het, net ruim genoeg en proper. Alweer comfortabele matrassen. We zitten goed voor de komende zeven nachten.

Frankrijk Alpen Hotel
Hotel Château de la Muzelle

Château de la Muzelle bevindt zich niet in Venosc zelf, maar in Bourg d’Arud, een gehucht van Venosc, dat op zijn beurt tot Les Deux Alpes behoort. Om Venosc te bezoeken, moet je de berg op. Zeker doen, want het is een typisch Frans, gezellig stadje met smalle, gekasseide trappenstraatjes en een bescheiden maar elegant kerktorentje.

Morgen staat Alpe d’Huez op het programma van onze Tour de France-vakantie in de Franse Alpen.

Met de fiets naar Alpe d’Huez

De beklimming van de Alpe d’Huez is de derde etappe in onze Tour de France-vakantie in de Franse Alpen.

Onze 19-jarige zoon rijdt vanaf het hotel naar de eindmeet van de Tour de France in Alpe d’Huez. Wij proberen er te geraken met de auto. We moeten ons een baan wurmen tussen de fietsers en het tegenliggend verkeer, waaronder heel wat vrachtwagens. Op elke brijzel berm aan de kant van de haarspeldbochten staat er een camper of drie. Bijna boven worden we een zijweg opgestuurd, want de hoofdweg is afgesloten voor auto’s. We bereiken alsnog de moderne Eglise Notre-Dame Neiges en vinden als bij wonder een lege plek op een – nota bene – niet betalende parking. Zo zijn we toch nog getuige van de vlotte doorgang van onze wielrenner op weg naar de werkelijke eindmeet iets hogerop. Als hij even later terugkeert om ons te vervoegen, blijkt hij in goede doen te zijn. Moeder is opgelucht omdat het zo goed is gegaan en vooral omdat hij niet van plan is om die alpenweg in omgekeerde richting naar beneden te stuiven.

Frankrijk Alpe d'Huez Wandeling
Wandelpad rond Alpe d’Huez

Na de aankoop van een paar veel te dure hoedjes en zonnebrillen en na een gigantische pizza in het toeristische dorp op de alp, trekken we de wandelschoenen aan. We maken een vrij gemakkelijke rondwandeling van zes kilometer op de bergflanken rond Alpe d’Huez. In het begin moet je even klimmen, maar dan blijft het pad op hetzelfde niveau. De koele wind neutraliseert de hitte van de felle zon. Ook onze fietser stapt vlotjes mee. De benen zijn goed, mijnheer, de benen zijn goed.

Morgen staat de Ronde van Frankrijk op het programma van onze Tour de France-vakantie in de Franse Alpen.

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *