Mijn recept voor een citytrip? Spring op de trein. Stap af in het station van Maastricht en volg deze driedelige routebeschrijving. Met Flikken Maastricht in het achterhoofd stap je de hele stad rond langs grote en kleine attracties. Zo wandel je op een rustig tempo en ontdek je een heleboel van deze mooie plek aan de Maas.
Van het station van Maastricht naar de Thermen
Het station van Maastricht is onze toegangspoort tot de stad en het startpunt van onze dagtocht in Maastricht. Sta je met je rug naar het gebouw, loop dan recht voor je de Stationsstraat door. Loop dan verder door de Wycker Brugstraat. Even later bevind je je al bovenop een eerste must-see in Maastricht: de Sint-Servaasbrug, de Flikken Maastrichtbrug.

Eenmaal over de brug neem je de winkeldoorgang op je linkerkant net na Vissersmaas/Kesselskade. Zo kom je op een pleintje. Ga rechtdoor in de Stokstraat. Dit was ooit een verwaarloosde buurt. In de zeventiende en achttiende eeuw woonden hier nochtans de welstellende inwoners van Maastricht. Tijdens de industriële revolutie trokken deze echter massaal naar de buitenwijken. De Stokstraat werd ingenomen door huisjesmelkers en bordelen. In de tweede helft van vorige eeuw pakte men de buurt opnieuw aan. De Stokstraat werd getransformeerd in een chique winkelstraat.
Van de Thermen naar Onze Lieve Vrouw
Neem na zo’n vijftig meter in de Stokstraat rechts het pad Morenstraat. Je komt opnieuw op een plein, Op de Thermen genaamd. Ga op dit pleintje onmiddellijk naar links. Je bent nu op de plaats waar de eerste nederzettingen waren. De stenen op de grond geven aan waar Romeinse thermen hebben gestaan.

Op de Thermen gaat over in het Bessemstraatje en dit komt uit in de Plankstraat. Ga daar naar rechts. Zo kom je op het terrasrijke Onze-Lieve-Vrouweplein. Links in de hoek bevindt zich de toegang tot de indrukwekkende, Romaanse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, deels gebouwd met mergelblokken. Ze gaat terug tot de tiende eeuw en heeft iets heel bijzonders door het schaars binnenvallende licht. In de kerk is er een schatkamer met belangrijke religieuze voorwerpen, zoals rijkelijk geborduurde kazuifels, kerkzilver en relieken. In deze basiliek worden er wekelijks zo’n 9000 kaarsjes gebrand. Het is overigens de enige kerk in heel Europa waar de hoofdingang in een zijbeuk gelegen is.
Van Onze Lieve Vrouw naar de Ponti
Verlaat het Onze-Lieve-Vrouweplein door aan de basiliek voorbij te lopen en door op het kruispunt met de Cortenstraat en de Koestraat, de Koestraat in te lopen. Sla linksaf in de Ridderstraat en direct rechtsaf in de Bisschopsmolengang. De Bisschopsmolen is de oudste draaiende watermolen van Nederland. De molen maakt deel uit van een ambachtelijke bakkerij. In de molen kun je kennismaken met het ambacht van de molenaar. In de Bisschopsmolen heb je tevens de gelegenheid om een hapje te eten.

Volg dit bochtige pad tot je op Achter de Oude Minderbroeders uitkomt. De kerk die je voor je ziet, is de Oude Minderbroederskerk. De kerk die je rechts van je ziet, is de Nederlands Gereformeerde- en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Maastricht. Sla echter linksaf en loop tot aan de Sint-Bernardusstraat. Sla in deze straat eventjes linksaf, want nummer 13 is het adres van Pension de Ponti. Flikken Maastricht, weet je wel!
Van de Ponti naar de Helpoort
Keer terug op je stappen en vervolg je weg door de Sint-Bernardusstraat aan de andere kant van Achter de Oude Minderbroeders. Op het einde van de straat loop je onder de Helpoort. Deze poort is de oudste van Maastricht. Ze is rond 1250 gebouwd, samen met de oudste stadsomwalling van Maastricht, de Onze-Lieve-Vrouwewal. Dit was een stadsmuur van circa 2,5 km lang met muren van ongeveer vijf meter hoog. De stadswallen waren voorzien van verschillende poorten met een verdedigingstoren. De Helpoort is de enige grote stadspoort van de stad die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De ruimte boven de poortingang wordt beheerd door Stichting Maastricht Vestingstad en kan tijdens de zomermaanden bezocht worden. Er is een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Maastricht als vestingstad.
Ben je nog niet moe? Ontdek dan hier het vervolg van onze stevige stadswandeling in het mooie Maastricht.
door An
0 reacties