Home ~ Je wereld ~ Rondje Nederland in 10 dagen: Rotterdam, Den Haag en Amsterdam

Wij wonen in Vlaanderen, dus Nederland is voor ons buitenland en buitenland is vakantie! Met deze ingesteldheid en op zoek naar een kindvriendelijk vakantieland vertrekken wij voor een tiendaagse rondreis in Nederland. Op de achterbank zitten onze kinderen van 5 en 2 jaar. De eerste drie dagen brengen we door in de Randstad.

Dag 1: Kinderdijk nabij Rotterdam

Picknick gemaakt en om 9 uur rijden we de E40 op nabij onze woonplaats. Via Terneuzen, de Westerscheldetunnel en over de dammen van de Deltawerken bereiken we tegen de middag Oostvoorne. Deze badplaats ligt bij een lange rij duinen. Tal van wandelpaden doorkruisen het natuurreservaat ‘Duinen van Voorne’ (311 ha). Het weer is twijfelachtig. We nemen een warm middagmaal en lopen een half uurtje in de duinen in de directe omgeving van het restaurant.

Rond 14 uur rijden we naar Kinderdijk (drie kwartier rijden). Aanvankelijk hadden we niet de bedoeling de molens te bezoeken. We hadden gedacht ze te bekijken terwijl we er langs reden. Maar als we het dorp Kinderdijk uitrijden en plots een glimp van de molenrij tussen de losstaande huizen opvangen, is de aantrekkingskracht te groot. Hup, de parking op, wind- en waterbestendige jassen aan, de kleinste in de buggy en op stap. We brengen twee uur door tussen de molens en het water. Het uitzicht is indrukwekkend. We stappen het pad af – de oudste huppelt het pad af- tot aan de bocht. In de bezoekersmolen kan je tot helemaal boven. De trappen zijn steil, maar er is eenrichtingsverkeer. Je kan de molens van Kinderdijk bezichtigen te voet, met de fiets en met de boot.

Nederland Kinderdijk
Kinderdijk

Tussen 17 en 18 uur vertrekken we naar onze eerste slaapplaats: Pension Kristina in Noordwijk, op een uur rijden van Kinderdijk. We hebben twee kamers, elk met een tweepersoonsbed, TV en eigen badkamer met douche. Er is een klein raam op de kamer, geen zicht op zee of op wat dan ook, maar dat is voor ons niet belangrijk. Wat voor ons echt belangrijk is: ’t is netjes. Een echt Hollands keurig pension, verzorgd ontbijt, vriendelijke ontvangst. Er zijn geen speciale voorzieningen voor kleine kinderen. De kleinste slaapt bij mama in het grote bed met aan de andere kant twee stoelen tussen het bed en de kast geplaatst, zodat hij er die kant niet uitrolt. Doe ook je kamerdeur vast, zodat ze de trap niet afkunnen. Parkeren doe je langs de weg. We eten onze picknick op en stoppen de kinderen in bed. De oudste zegt: “ Het was een leuke dag”, en de jongste vindt altijd alles goed, als er maar een boterham na de pap komt.

Dag 2: Madurodam en Panorama Mesdag in Den Haag

In de voormiddag naar Madurodam in Den Haag. Heel leuk voor de kinderen, al die kleine huisjes en die treintjes en bootjes. De kermis draait als je 10 cent in het bakje steekt. Je mag gratis met het treintje rond. Madurodam is zeer goed bewandelbaar met de buggy. Er is net een heel gedoe rond Sesamstraat in de expositiehall. Daar kan ook de kleinste eens een uurtje rondrennen en spelen. Gelukkig hebben we onze picknick klaargemaakt, want in Madurodam valt er buiten een broodje frikadel niet veel te eten. Het restaurant is enkel voor groepen, naar ik heb begrepen, maar lees het zelf nog eens na op de website van Madurodam.

Nederland Madurodam
Madurodam

In de namiddag bezoeken we Panorama Mesdag. Dhr. Mesdag is een kunstenaar die naast tal van andere schilderijen ook een 360° breed en 14 meter hoog schilderij heeft gemaakt van het strand en de stad van Scheveningen in 1881. Leuk om eens te gaan bekijken als je in de buurt bent. Een voorproefje vind je op de website.

Tussen 17 en 18 uur rijden we opnieuw naar onze volgende slaapplaats: een hotel in Zaandam. We hebben een route uitgestippeld, die dwars door de tulpenvelden loopt, waardoor we zo’n anderhalf uur rijden. Jammer genoeg geen enkele tulp gezien: daarvoor moet je in het voorjaar naar Nederland gaan.

Het Bastion Hotel in Amsterdam/Zaandam-Zuid is ingesteld op zakenreizigers, maar het tweepersoonsbed wordt direct aangevuld met een kinderbedje. De oudste slaapt tussen mama en papa in het grote bed. Het restaurant is niet voorzien op kinderen: geen kinderstoeltjes, geen kindermenu’s, zelfs niet de mogelijkheid om kleinere porties te bestellen. Maar het personeel is zóóóó behulpzaam en biedt spontaan allerlei alternatieven aan om het mama en papa zo gemakkelijk mogelijk te maken. We hebben TV en een eigen badkamer. Opnieuw een probleempje om de kinderen te wassen: er is geen dop in het bad en koud en heet zijn twee aparte kranen. Dit is geen veilige douche voor kinderen en het water eerst mengen in het bad gaat dus ook niet zonder dop. Maar gelukkig heeft mama altijd haar teiltje mee. De jongste kan er volledig in en de oudste zet je er eerst met zijn kontje in en achteraf giet je het leeg over zijn hoofd. Er is privé-parking aan het hotel.

Dag 3: Amsterdam

Wil je in Amsterdam parkeren, dan betaal je je blauw. De bus, die dicht bij ons hotel in Zaandam stopt, brengt ons voor een prikje naar Amsterdam Centraal Station en terug. Daar kopen we een dagpas voor de Canal Bus. De buggy gaat dichtgeklapt mee aan boord, maar in geval van nood, bijvoorbeeld als er een slapend kind in ligt, gaat hij ook in zijn geheel op de boot. De Nederlanders doen over het algemeen niet moeilijk, toch niet die, die wij hebben ontmoet.

Nederland Amsterdam
Amsterdam

Aan het Centraal Station stappen we op de Canal Bus Red Line en stappen we terug af aan de halte City Hall/Flea Market. Als je wil, kan je daar het Rembrandthuis bezoeken in de Jodenbreestraat, maar met twee kleine kinderen is één museum per vakantie meer dan genoeg en gisteren hebben we de tentoonstelling van Mesdag al getrotseerd.

In de plaats daarvan maken wij een wandeling van een half uurtje: langs de Amstel richting Magere Brug – rechtsaf de brug over = Nieuwe Kerkstraat – Kerkstraat – tweede straat rechts = Reguliersgracht – Thorbeckeplein – rechtsaf = Rembrandtplein – links/rechts = Amstelstraat – Amstel oversteken. Ondertussen broodjes gekocht en terug op de Red Line gestapt.

Onze volgende halte is Anne Frank House Keizersgracht. Dit is een klein uur varen, dus eten we ondertussen onze broodjes op de boot. Op de stoep vóór het Anne Frankhuis staat de hele middag een lange rij wachtenden. Dat slaan wij dus ook wijselijk over. Voor ons staat er een twee uur durende wandeling op het programma. Eerst een uurtje rondlopen in de Jordaan. Dan naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Via de Kalverstraat naar het Begijnhof. Onderweg heeft onze oudste zoon een ijsje aan de haak geslagen. Dat kan altijd helpen als Amsterdam een beetje begint tegen te steken. Dan terug straatje in, straatje uit naar het Anne Frankhuis. De boot op, de bus in, het restaurant van het hotel in, bad en bed.

Morgen rijden we door naar het hoge noorden van Nederland. Benieuwd naar een ander gezicht van dit lage land.

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *