Home ~ Je wereld ~ Rondje Nederland in 10 dagen met de wagen en 2 jonge kinderen

Op reis met jonge kinderen? Er zijn aangepaste reisformules! Maar veertien dagen aan hetzelfde zwembad van een bungalowpark of een kindvriendelijke camping zegt ons niets. Iedere dag een wandeling of een fietstochtje rond dezelfde kerktoren zoeken we ook niet. En onze kroost de hele dag in de opvang van het hotel achterlaten om op ons eentje de bergen in te trekken … NEE !!!

Rondreis in Nederland

Reizen moet ontspannend zijn, maar van een hele dag aan het strand te zitten, raken wij gestresseerd. Wij willen rondtrekken en iets van de wereld zien. Met een kind van 5,5 jaar en eentje van 22 maanden, dat overdag nog twee à drie uur slaapt, lukt dit echter iets minder. Toch is er, mits een goede voorbereiding en wat water bij de wijn, nog een ontspannende en interessante vakantie van te maken. Dit Belgische gezin gaat op ontdekking in Nederland.

Nederland Callantsoog
Callantsoog

De reis begint al enkele maanden voordien. Met een paar reisgidsen uit de bibliotheek en een paar toeristische websites zoeken we de trekpleisters van Nederland op die ons het meest interesseren. Criteria: de kinderen moeten het leuk vinden en mama en papa ook.

Reisbestemmingen in Nederland

Daarna rijgen we de bestemmingen aan elkaar met behulp van Google Maps. Op deze of een andere routeplanner zie je direct hoe lang je in de wagen zult zitten om een bepaalde bestemming te bereiken. Zo kan je perfect de dag indelen, om de reis niet te zwaar te maken voor de kinderen. Hier en daar valt er een activiteit uit de boot. Jammer, maar op 10 dagen kan je niet alles zien.

Criteria bij het uitstippelen van de route: niet te veel kilometers op één dag. Een hele dag rijden kan, maar dan moet je wel pauzes voorzien van één à twee uur op een plezante locatie, dus niet op een parking langs de autosnelweg. Je kan beter de autosnelweg afrijden en die ene molen of vuurtoren, die je normaal gezien niet had bezocht, toch maar eens gaan bekijken. Speeltuinen zijn ook altijd goed, een stukje strand of duin, een bos of park, …

Nederland Amsterdam
Amsterdam

Zorg er ook voor dat je niet te laat aankomt op de plaats waar je gaat overnachten. Jonge kinderen moeten ook tijdens de vakantie op tijd in hun bed en rechtstreeks van de auto in een vreemd bed, is niet leuk. Er moet voordien nog tijd zijn voor een rustig avondmaal, om een beetje te spelen en voor een badje.

Het ideale reisritme

Tweede criterium: respecteer de eet- en rusttijden van de kinderen. Dutjes overdag kunnen in de wagen. Een rit van twee à drie uur is trouwens een ideale gelegenheid om eens stevig bij te slapen, maar eten kan niet al rijdend. Laat je picknickmomenten samenvallen met de rijpauzes: een staaltje van dispatching.

Tot slot zoeken we rond iedere eindbestemming van de dag een slaapplaats, formule kamer en ontbijt, en reserveren we 9 overnachtingen, 6 verschillende adressen. Tijdens de reis moeten we hier en daar onze plannen nog een beetje bijsturen, maar uiteindelijk is dit onze Nederland-10-daagse met een kleuter van 5 en een peuter van 2:

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *