Home ~ Je wereld ~ Rondje Nederland in 10 dagen: Apeldoorn en de Hoge Veluwe

Wij wonen in Vlaanderen, dus Nederland is voor ons buitenland en buitenland is vakantie! Met deze ingesteldheid en op zoek naar een kindvriendelijk vakantieland vertrekken wij voor een tiendaagse rondreis in Nederland. Op de achterbank zitten onze kinderen van 5 en 2 jaar. De eerste drie dagen hebben we de Randstad leren kennen. Daarna maakten we kennis met Friesland, Gelderland en Drenthe. Nu zakken we stilaan terug af naar het zuiden.

Nederland heeft de reputatie plat te zijn

Maar in de Hoge Veluwe gaat het op en neer

In De Oude Herberg in Oosterbeek hebben we een kamer met tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed bijgeplaatst. Papa slaapt apart. Mama en de kindjes slapen samen in het grote bed. Het is een pension en pannekoekenhuis. Je kan er ook een warme maaltijd krijgen. De keuze is niet zo groot, maar het is hééééééél lekker. Culinair hoogtepunt van onze Hollandreis! Er is een speelhoekje in het restaurant en een privé-parking.

Dag 7: Apenheul

Het regent nog steeds vandaag. We bezoeken Apenheul in Apeldoorn, een half uur van Oosterbeek. Apenheul is een dierentuin met uitsluitend aapjes. De minst gevaarlijke lopen los in hun eigen afgebakende zone. Je loopt dus door gebieden zonder enige barrière tussen aapje en mens. Toch mag je ze niet aanraken of voederen, om bijtincidenten te voorkomen en omdat de dieren ernstig ziek kunnen worden van het eten dat wij hen toestoppen.

Nederland Apenheul
Apenheul

De aapjes schijnen zelf ook nogal het initiatief te nemen, hoewel wij gedurende heel de dag niet één keer benaderd zijn door een opdringerige aap. Je mag natuurlijk zelf niet eten of drinken in de gebieden met loslopende apen en geen luiers verversen. Je krijgt een speciale, aapverzekerde tas om je eigen tas in te steken. Apen zijn namelijk gediplomeerde zakkenrollers. Laat ook niets in je jas- of broekzakken zitten. Fototoestellen en paraplu’s kennen ze en daar blijven ze van af. Let ook op dat je niet onder een tak gaat staan, waarop een aap zit. Er kan altijd wat uitvallen.

Apenheul is volledig berijdbaar met de buggy, met uitzondering van het gebied van de doodshoofdaapjes. Deze aapjes zijn namelijk de onstuimigste en hebben in het verleden al menige kinderwagen gesloopt. Vandaar …

Die nacht slapen we in hetzelfde bed: in De Oude Herberg in Oosterbeek. Morgen gaan we fietsen op de heide.

Dag 8: De Hoge Veluwe

Het nationaal park De Hoge Veluwe heeft drie ingangen. Je kan er met de auto doorheen rijden, maar veel leuker is het natuurlijk om de auto op de parking, voorzien aan elke ingang, te laten staan en er doorheen te fietsen of te wandelen. Wij gaan fietsen en we hebben geluk vandaag: het slechte weer is voorbij.

Nederland fietsen op de Hoge Veluwe
De Hoge Veluwe

We parkeren aan de zuidelijke ingang in Schaarsbeek. Om het park te betreden, moet je betalen. Net na de ingang staat een massa witte fietsen, die je gratis mag lenen om mee in het park te rijden. Er zijn kinderfietsen zonder zijwieltjes, fietsen met een bagagedrager, fietsen met een kinderstoeltje op de bagagedrager. Je kiest maar uit. Het zadel is eenvoudig hoger of lager te zetten en weg ben je.

Onze kleuter van vijf kan al met een fiets zonder zijwieltjes rijden. Onze peuter van twee gaat bij papa op de fiets en mama neemt de rugzak mee. Heel de dag fietsen we door de bossen, heiden en zandvlakten. Na 10 km komen we aan bij De Koperen Kop, een zelfbedieningsrestaurant. Perfect getimed, want het is middag. En er is een speeltuin! Daarna fietsen we dezelfde weg terug naar de parking. Er zijn natuurlijk nog veel meer fietspaden, maar 20 km fietsen op een dag is meer dan genoeg voor kleine, vijfjarige beentjes. Mama en papa staan al versteld van wat hij vandaag gepresteerd heeft.

De Hoge Veluwe is een ideaal terrein om met kleine kinderen te fietsen. Hoewel de fietspaden in heel Nederland over het algemeen gescheiden zijn van de rijweg, vinden we het toch nog altijd riskant om met een kind van vijf, dat net kan fietsen, op de openbare weg te rijden. In de Hoge Veluwe liggen de fietspaden volledig afgezonderd en is er nagenoeg geen autoverkeer. Beginnende fietsertjes kunnen er dus naar hartenlust rondracen en van links naar rechts zwalpen. Alleen opletten als er tegenliggers passeren of als je ingehaald wordt. Ook zijn er een paar plaatsen waar het fietspad de rijweg kruist.

Vergis je niet: Nederland heeft de reputatie plat te zijn, maar in de Hoge Veluwe gaat het op en neer. ’t Is natuurlijk niet zoals in de Vlaamse Ardennen, maar je rijdt wel door een landschap van stuifduinen. Rond 18 uur vertrekken we naar het Formule 1-hotel in Waalwijk (1 uur rijden), waar we de volgende twee nachten zullen verblijven.

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *