Home ~ Jij ~ Pijnlijke tanden: doe er wat aan

Ik moet toegeven dat mijn wereld een klein beetje instortte. Mijn tandarts had mij net verteld dat er niet veel aan te doen was. Ik had teruggetrokken tandvlees. Daardoor was mijn tandbeen gedeeltelijk bloot komen te liggen. Het gevolg: pijnlijke tanden bij warm of koud eten of drinken. Dat is een van die leeftijdsgebonden kwaaltjes. Maar ik heb dit niet zomaar aanvaard.

Ik heb altijd zorg gedragen voor mijn gebit

Uitgerekend ik, die altijd zorg heb gedragen voor mijn gebit, krijg nu te maken met gevoelige tanden. Ik heb nooit veel gesnoept of frisdrank gedronken. Ik poets al mijn hele leven lang ’s morgens en ’s avonds. Ik ga ieder jaar op controle bij de tandarts. Die vindt nooit een gaatje, want ik heb een sterk gebit. Ik blijf ver weg van producten de je tanden witter maken of andere behandelingen die niet noodzakelijk zijn. En dan krijg ik toch af te rekenen met een soort tandpijn, waar je niets aan kunt doen en die heel lastig te verdragen is.

Pijnlijke tanden voorkomen

Als je op latere leeftijd geen last wil hebben van pijnlijke tanden bij koud of warm eten en drinken, dan moet je daar op jonge leeftijd al aan denken. Veel hangt af van de manier waarop je je tanden poetst. Je mag namelijk niet te agressief te werk gaan, want dan beschadig je het tandvlees. Het beste is dan ook om te investeren in een kwalitatieve elektrische tandenborstel. Wie elektrisch poetst, poetst grondiger dan met de hand, maar ook veiliger. Bij het handmatig poetsen kunnen we vaak de druk, die we op de tanden en het tandvlees zetten, niet doseren. Later krijg je dan van je tandarts te horen dat je je tandvlees hebt weggepoetst.

Tandenborstel en tandpasta in toilettas

Gevoelige tanden: draai de klok terug

Voor mij kwam die raad te laat. Ik zag het nut van de elektrische tandenborstel pas in, toen ik met ontbloot tandbeen in de tandartsstoel zat. Toch ben ik erin geslaagd om de klok terug te draaien. Om te beginnen koop ik alleen nog tandpasta voor gevoelige tanden. Dit is al een deeltje van de oplossing gebleken. Maar daarnaast kreeg ik ook de raad om met de elektrische tandenborstel als volgt te poetsen: Je zet de borstel op het tandvlees en laat hem van het tandvlees naar het einde van de tand gaan. Dan hef je de borstel op en doe je de volgende tand, opnieuw vanaf het tandvlees naar het einde van de tand.

Zo poets je iedere tand apart boven en onder, voorkant en achterkant. Je poetst dus ook een deel van het tandvlees, maar steeds naar de tand toe. Je probeert als het ware je tandvlees terug over het tandbeen heen te leggen. Het klinkt misschien bizar, maar het heeft wel effect gehad voor mij. De tandgevoeligheid is sterk verminderd. Ik ben niet bang meer van een ijsje en ga die hete aardappelpuree ook niet meer uit de weg. Heb je last van leeftijdsgebonden tandgevoeligheid? Doe er wat aan!

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *