Home ~ Je wereld ~ Ontdek de hoogtepunten van Barcelona met een stadswandeling

Barcelona is een van de populairste steden in Europa voor een stedentrip. De Catalaanse hoofdstad verwent de liefhebber van cultuur, geschiedenis, architectuur, gastronomie en natuurlijk zon, zee en strand. Maar hoe ontdek je al die mooie plekken in een korte tijd? Een stadswandeling is een ideale manier om de sfeer en de charme van Barcelona te proeven. Volg deze route langs een aantal bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Je kunt de wandeling op één dag doen, maar je kunt er ook gerust verschillende dagen voor uittrekken als je overal wilt stoppen en rondkijken.

De route begint bij het station Barcelona Sants, het grootste treinstation van de stad. Vanaf hier kun je gemakkelijk met de metro of de bus naar andere delen van de stad reizen. Maar eerst gaan we te voet op pad.

Plaça d’Espanya en Montjuïc

Vanaf het station loop je naar het Plaça d’Espanya, een groot en indrukwekkend plein dat omringd wordt door twee torens die lijken op die van Venetië. Op het plein vind je ook het Palau Nacional, een imposant gebouw dat nu het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) huisvest. Hier bewonder je een prachtige collectie van Catalaanse kunst van de middeleeuwen tot de moderne tijd. Voor het paleis ligt de Font Màgica, een magische fontein die ’s avonds een spectaculaire licht- en muziekshow geeft.

Achter het paleis begint de heuvel Montjuïc, waar je nog meer bezienswaardigheden vindt, zoals het Olympisch Stadion, het kasteel van Montjuïc, de botanische tuin en het Poble Espanyol, een openluchtmuseum dat verschillende bouwstijlen uit Spanje laat zien. Je beklimt de heuvel te voet of met de kabelbaan voor een mooi uitzicht over de stad.

Spanje Barcelona Las Arenas
Las Arenas in Barcelona

Las Arenas en Parc de Joan Miró

Als je weer terugkeert naar het Plaça d’Espanya, kun je een bezoek brengen aan Las Arenas, een voormalige stierenvechtarena die nu omgebouwd is tot een winkelcentrum. Een lift brengt je naar het dak, waar je een panoramisch terras vindt met verschillende restaurants en bars. Hier geniet je van een hapje en een drankje met uitzicht op de stad.

Vlakbij Las Arenas ligt het Parc de Joan Miró, een groene oase in de drukke stad. Het park is vernoemd naar de beroemde Catalaanse kunstenaar Joan Miró, wiens kleurrijke sculptuur Dona i Ocell (Vrouw en Vogel) in het park staat. Het park is een fijne plek om even te ontspannen of te picknicken op het gras.

Plaça de Catalunya en La Rambla

Vanaf het Parc de Joan Miró loop je via de Gran Via de les Corts Catalanes naar het Plaça de Catalunya, het centrale plein van Barcelona. Dit is het kloppende hart van de stad, waar veel belangrijke straten samenkomen. Het plein is ook een populaire ontmoetingsplek voor locals en toeristen. Je vindt er veel duiven, fonteinen, standbeelden en winkels.

Een van de straten die uitkomt op het Plaça de Catalunya is La Rambla, de beroemdste boulevard van Barcelona. Deze levendige straat loopt helemaal tot aan de haven en is altijd vol met mensen, kraampjes, artiesten en terrassen. La Rambla is verdeeld in vijf delen, die elk hun eigen karakter hebben. Zo heb je de Rambla de Canaletes, waar je de fontein ziet waar voetbalfans van FC Barcelona hun overwinningen vieren. Op de Rambla dels Estudis vind je de markt La Boqueria. De Rambla de Sant Josep staat vol met bloemenkraampjes. Aan de Rambla dels Caputxins grenst het Gran Teatre del Liceu en het Palau Güell. En langs de Rambla de Santa Mònica vind je het Museu de Cera (wassenbeeldenmuseum) en het monument voor Columbus.

Barri Gòtic en El Born

Als je La Rambla afloopt, kun je linksaf slaan naar de Barri Gòtic, de gotische wijk van Barcelona. Dit is het oudste en meest historische deel van de stad, waar je veel smalle straatjes, oude gebouwen, kerken en pleinen vindt. Je kunt hier uren ronddwalen en steeds iets nieuws ontdekken. Enkele hoogtepunten zijn de kathedraal van Barcelona, het Plaça del Rei, het Plaça Sant Jaume en het Plaça Reial.

Als je weer terugkeert naar La Rambla, kun je rechtsaf slaan naar El Born, een andere sfeervolle wijk in het oude centrum. El Born staat bekend om zijn trendy winkels, bars, restaurants en kunstgalerijen. Je vindt er ook een aantal culturele bezienswaardigheden, zoals de Santa Maria del Mar, een prachtige gotische kerk, het Picasso Museum, waar je veel werken van de beroemde schilder ziet, en het Centre Cultural del Born, waar je de archeologische resten van het middeleeuwse Barcelona bewondert.

Spanje Barcelona Arc de Triomf
Arc de Triomf in Barcelona

Parc de la Ciutadella en Arc de Triomf

De stadswandeling eindigt bij het Parc de la Ciutadella, het grootste en groenste park van Barcelona. Dit park was vroeger een militaire citadel, maar is nu een populaire plek voor recreatie en ontspanning. Je kunt er wandelen, fietsen, roeien of picknicken. Je ziet er ook een aantal interessante gebouwen en monumenten, zoals het Catalaans parlement, het Castell dels Tres Dragons, het Umbracle en de Cascada, een indrukwekkende fontein die ontworpen is door Josep Fontserè met hulp van Antoni Gaudí.

Om het park te verlaten loop je onder de Arc de Triomf door, een triomfboog die gebouwd is voor de wereldtentoonstelling van 1888. De boog is versierd met beelden en reliëfs die de vooruitgang en welvaart van Catalonië symboliseren. De boog staat aan het begin van een brede promenade die je terugbrengt naar het station Barcelona Sants.

Veel plezier in Barcelona!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *