Veerdienst 3< Terug

Contactgegevens

Veerdienst 3
Maasstraat 13
3313 CR DORDRECHT

Groep

Attracties, Bezienswaardigheden, Uitgaan

Type

Erfgoed, Partylocatie of zaalverhuur, Rondvaart

Omschrijving

M.S. Veerdienst 3 is een veerboot uit 1895, nog in historische staat en stijl. Gebouwd als stoomschip en sedert 1938 motorschip. Ideaal voor personeelsfeesten, bruiloften en familiefeesten. Veerdienst 3 is een officiële locatie voor huwelijksvoltrekkingen.
De Veerdienst 3 is geschikt voor 35 passagiers. In de gezellige salon beneden is het goed toeven. Daarnaast is er een met zeil overdekt bovendek. Voorts kan er bij mooi weer op het buitendek plaats genomen worden.
Met dit schip worden heel vaak tochten gemaakt vanaf het drierivierenpunt bij de Groothoofdspoort te Dordrecht.
Het is dan ook schitterend om te varen langs de oude waterfronten van Dordrecht, Zwijndrecht en omstreken!

Historie van het schip
De Veerdienst III is in 1895 als stoomschip gebouwd door de scheepswerf van Gips aan de Lijnbaan te Dordrecht voor het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Dordrecht. Tot 1910 ging het schip met een platte sleeppont (voor rijtuigen) varen tussen Dordrecht en Papendrecht. Vervolgens, van 1910 tot 1929, heeft het schip dienst gedaan als pont tussen Wieldrecht en ‘s Gravendeel, net als de Papendrechtse pont alleen voor voetgangers en fietsers.

Hierna werd het schip in eerste instantie uit de vaart genomen en in de Nieuwe Haven te Dordrecht afgemeerd. Later werd het gebruikt als sleepboot, ijsbreker en, nadat er een brandblusinstallatie aangebracht was, als drijvende brandspuit. Ook werden er tochten gemaakt met het gemeente-bestuur, de brandweer en belangrijke gasten van de stad.In 1938 is de Veerdienst III bij Scheepswerf Koopman aan de Lijnbaan omgebouwd tot motorschip om vervolgens dienst te doen bij representatieve activiteiten van de Gemeente Dordrecht.

Menigmaal (vanaf 1960 zeventien maal) is de boot uitgevaren om branden te blussen. Een zevental daarvan kon men zeker spectaculair noemen. Wonder boven wonder is het schip de oorlog van 1940-1945 goed doorgekomen, waarschijnlijk door zijn functie als blusboot. In 1945 werd het schip gemoderniseerd. Door de bezuinigingen begin jaren 1980 ging de Veerdienst III bijna verloren voor de stad, de Gemeente wilde het in 1983 afstoten. Gelukkig waren er in Dordrecht personen die dit onaanvaardbaar vonden en die dan ook actie ondernamen. Een en ander resulteerde in de oprichting van de “Stichting Veerdienst III”. Deze stichting heeft met vrijwilligers het schip onder handen genomen en opgeknapt. 
Door een tekort aan vrijwilligers heeft de stichting Veerdienst III de exploitatie overgedaan aan de vereniging De Binnenvaart.

Openingsdata en tijden

Gehele jaar mogelijk.

Overige informatie

Capaciteit
Maximale capaciteit
35
Cultuur
Reserveren
reserveren verplicht
Vervoer
Parkeren bij accommodatie
Ja
Voorzieningen gehandicapten
Toegankelijk voor gehandicapten
Nee
Aangepast voor gehandicapten
Nee

Locatie op kaart

  • print