Pieter Boele< Terug

Contactgegevens

Pieter Boele
Spuiboulevard 99
3311 GN DORDRECHT
Tel 078 632 2422
Tel 078 632 2477

Groep

Attracties, Bezienswaardigheden, Groepsarrangementen en activiteiten, Uitgaan

Type

Arrangement, Erfgoed, Partylocatie of zaalverhuur, Rondvaart, Tocht

Omschrijving

De Pieter Boele is nog de enige in zijn soort bestaande  (Rijn)-stoomsleper. Ooit werd het schip gebouwd in 1893 bij de scheepswerf Boele in Bolnes. Sinds 1987 wordt het vaartuig met behulp van 25 vrijwilligers, die zich verbonden hebben met de Stichting Dordt in stoom, in een bedrijfsvaardige staat gehouden. Het vaartuig wordt regelmatig ingezet bij evenementen en het maken van rondvaarten. Bijzonder zijn de z.g. charters die vanuit Dordrecht naar Rotterdam worden gemaakt om aldaar een indruk te geven van de skyline van de stad en een varend bezoek aan één der containerhavens en het langszij varen bij het passagiersschip ss ROTTERDAM. Het betreft een bijzondere vaartocht die zeer geschikt is voor groepen van 40 tot 60 personen. 

Historie van de boot
De 31 meter lange sleepboot werd in 1893 gebouwd door de scheepswerf De Weduwe Boele te Slikkerveer. De toen nog met kolen gestookte ketel en machine werden geleverd door de fa. Burgerhout te Dordrecht. De ranke sleper was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn.
Nadat de sleper enige jaren onder de naam “Wacht am Rhein” had gevaren werd de boot in 1919 omgedoopt tot “Speculant”. In 1924 onderging de sleper bij de scheepswerf Boele een modernisering, waarbij de eerste door Boele vervaardigde stoommachine werd ingebouwd. Tevens kwam er een gesloten stuurhut en werd er een roef op het voordek geplaatst. In de vijftiger jaren verdwenen de meeste stoomslepers maar de Speculant verrichtte zijn trouwe dienst tot 1965 en was daarmee de laatste stoomsleper op de Rijn.
In 1970 kwam de stoomsleper weer in bezit van de Scheepswerf Boele en onderging een grondige revisie waarbij plaatsing van een nieuwe ketel nodig bleek. In 1972 werd de naam Speculant gewijzigd in Pieter Boele. Nadat de boot enige jaren dienst had gedaan als directievaartuig kwam in 1987 hieraan een einde als gevolg van het faillissement van de scheepswerf. De stoomsleper werd overgedragen aan het toenmalige Maritiem Museum in Rotterdam, die de Pieter Boele vervolgens in bruikleen gaf aan de Stichting Dordt in Stoom met als doel de sleepboot te behouden als cultureel varend erfgoed.

Prijzen

De Pieter Boele is grotendeels een open boot. Aan boord kunnen maximaal 60 personen.

Overige informatie

Cultuur
Reserveren
reserveren verplicht
Genre
Film
Lidmaatschappen
Lid VVV
Ja

Locatie op kaart

  • print