Stadhuis Nieuwpoort< Terug

Contactgegevens

Stadhuis Nieuwpoort
Hoogstraat 53
2965 AK NIEUWPOORT
Tel 0184 601 200

Groep

Attracties, Bezienswaardigheden

Type

Bezienswaardigheid, Monument, Museum

Omschrijving

In het vestingstadje Nieuwpoort kunt u Museum Het Stadhuis bezoeken. Het Stadhuis is gebouwd over het haventje. Eronder zat een sluis die diende om het Lekwater de Alblasserwaard binnen te laten en was zo samen met de vesting Nieuwpoort een onderdeel van de Oud-Hollandse waterlinie.
Het stadhuis is uniek omdat het een inundatiesluis huisvest als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Met deze sluis konden de Vijfheerenlanden in tijden van oorlog worden geïnundeerd. Tot verdriet en woede van de boeren, die hun boerderijen en landerijen onder water zagen lopen en probeerden de inundatie te saboteren. De overwelfde sluis moest dit verzet van de eigen bevolking voorkomen. Daarom is de inundatiesluis van Nieuwpoort uniek in de wereld.

De Vaste collectie bestaat uit een pronkkamer uit 1900, een kabinet met inhoud uit 1750, diverse oude gereedschappen die in de streek gebruikt werden en een maquette van de vesting Nieuwpoort.

Openingsdata en tijden

donderdag
10:00 - 16:00
zaterdag
13:30 - 17:00

openstelling op zaterdagmiddag alleen in de zomermaanden april t/m oktober. Geopend op 2e Paas- en Pinksterdag en Hemelvaartdag.

Prijzen

volwassenen
€ 2.00

Kinderen tot 12 jaar gratis.

Overige informatie

Accommodatie
Bouwjaar
1697
Faciliteiten (Algemeen)
Garderobe
Onbewaakte garderobe
Lidmaatschappen
Lid VVV
Ja
Zien, Doen & Beleven
Type museum
oudheidkamer
Rondleidingen
Ja

Locatie op kaart

  • print