Uitgespuwd door het stationsgebouw bevinden we ons vijf minuten later in het Kronenburgerpark met de oude Kruittoren. Het is een overblijfsel van de oude omwalling en stamt uit de 15de eeuw. We zijn vandaag met zijn negenen op citytrip in Nijmegen. We hebben geen stadswandeling voorbereid en weten niet waar we heen gaan.

De verborgen orgels van Nijmegen
Via de Pijkestraat, de Hessenberg en de Zuiderkerktrappen staan we even later vóór de indrukwekkende Stevenskerk. De kerk herbergt drie orgels, waarvan het 18de-eeuwse König-orgel de meeste aandacht trekt. Hadden we op voorhand maar eens op de website van de Stevenskerk gekeken! Dan hadden we geweten dat we naar drie orgels moesten zoeken, want die twee andere hebben wij niet gezien. Tip: plan je bezoek aan de Stevenskerk zorgvuldig.
Lekker eten in Nijmegen
Onder de Kerkboog door ontdekken we de Grote Markt. Dit middeleeuwse poortgebouw wordt ook wel Stevenspoortje genoemd. Het volgende moment zitten we aan een lange, houten tafel in De Waagh, het restaurant dat zijn intrek genomen heeft in het gebouw van de Boterwaag uit de 17de eeuw. Hier werden destijds de handelsgoederen gewogen en de belastingen geïnd. Nu kun je er lekker en gezellig eten. We informeren bij de bediening of er op de bovenverdieping nog iets historisch of toeristisch te zien is. Of misschien een uitkijkpunt over Nijmegen? Maar nee, er is niets te zien. We hadden wel geen mooiere en betere plek kunnen vinden om te lunchen. Tip: ga iets eten in het gebouw met de rode luiken op de Grote Markt.

Het oudste café van Nijmegen
Veilig verscholen links naast de Boterwaag vind je het oudste café van Nijmegen, ‘In De Blaauwe Hand’ genaamd. Het maakte deel uit van de Lakenhal en was in 1542 al een drankgelegenheid voor de lakenververs. Omdat het laken, een fijne stof geweven uit schapenwol, voornamelijk met indigo, een donkerblauwe kleurstof, geverfd werd, kreeg het café al snel zijn naam. Vandaag heeft het café nog steeds zijn naam en zijn historisch interieur behouden, maar wij hebben de binnenkant niet gezien. Het was te klein, het zat te vol en wij waren met te veel. Tip: ga met z’n twee naar Nijmegen.
De stad aan de Waal
Na het middageten raken we verzeild in de Grotestraat. Zo staan we even later aan de oever van de brede rivier, de Waal. We slenteren langs het water tot we terug de stad tegemoet gaan via het Valkhofpark. Dit park loopt over in het Hunnerpark, waar je vanaf het Belvédère, nog zo’n mooi gebouw met rode luiken, van een prachtig vergezicht over de rivier kunt genieten. Helaas ontdekken we dat pas ‘s avonds, als de duisternis gevallen is. Verdorie, alweer niets gezien! Tip: als het winter is, ga dan niet na vijf uur naar de Belvédère.

Blindelings door de stad
Na het Valkhofpark zijn wij namelijk terug in de winkelstraten van Nijmegen gesukkeld. Een beetje shoppen, een terrasje doen en … hé, wat is dat? Het Muzieum! Een museum waar je aan den lijve ondervindt wat het is om niets te zien. Onder begeleiding maak je geblinddoekt een wandeling door de stad en ervaar je de wereld zoals blinden dat doen. Helaas hebben we niet op voorhand gereserveerd en alle begeleide wandelingen zijn volzet. Daar hebben we dus twee keer niets gezien. Tip: reserveer op voorhand.
Wij hebben dus niets gezien in Nijmegen, maar wat een geslaagde citytrip hebben wij alweer gehad! De prachtige, historische gebouwen, de gezellige binnenstad, de mooie omgeving … Nijmegen ziet ons zeker nog terug!
door An
0 reacties