Home ~ Je wereld ~ Mechelen city te voet doorkruist in twee dagen: zaterdagvoormiddag

Stel je voor dat je met een groepje van tien personen tussen de 15 en de 75 jaar oud ieder jaar bij wijze van reünie een twee- of driedaagse citytrip plant. Bestaan er zulke mensen? Jawel, ondergetekende! Veel is er niet nodig. Je hoeft niet ver te reizen om een mooie locatie te vinden. Een gerieflijk hotelletje en lekker eten zijn uiteraard noodzakelijk. En het goede gezelschap heb je zelf meegebracht.

Dit jaar valt ons oog op het mooie Mechelen in Vlaanderen. Het knusse stadje vol historische gevels ligt vredig aan de Dijle tussen Brussel en Antwerpen. Wie houdt van een boeiende stadswandeling en een schuimig Belgisch biertje: treed in onze voetsporen! In drie wandelingen verkennen we de hele stad en springen we links en rechts een museum of historische site binnen.

Mechelen Grote Markt
Grote Markt

Mechelen van Bourgondiërs en Habsburgers

Vooraleer we aan ons Mechels februariweekend beginnen, hebben we uiteraard al enkele voorbereidingen getroffen. De muziekliefhebber van ons gezelschap heeft een 1 uur durende rondleiding in de beiaardschool geboekt. Op zaterdag om 10 uur worden we aan het Schepenhuis opgewacht door de beiaardier. De avond voordien zijn we al aangekomen in Mechelen. Onze auto staat veilig geparkeerd in de parking op de Zandpoortvest. Vandaaruit is het tien minuutjes lopen naar het hotel dat we geboekt hebben op de Veemarkt. Onder de Veemarkt is er ook een parking, maar op de Zandpoortvest parkeer je in het weekend gratis.

Wanneer we op zaterdagmorgen fris en monter onze accommodatie buitenstappen, lopen we eerst richting Keizerstraat. Op de hoek van de Veemarkt, de Blokstraat en de Keizerstraat verheft zich de Sint-Pieter-en-Paul-kerk. Deze barokke kerk is elke namiddag, behalve op woensdag, gratis te bezoeken. Wij zijn dus nog veel te vroeg en kunnen alleen maar de majestueuze voorgevel bewonderen.

Mechelen Hof van Savoye
Hof van Savoye

Verder in de Keizerstraat op huisnummer 3 staat een overblijfsel van het Paleis van Margareta van York, momenteel de Stadsschouwburg. Op nummer 20 prijkt het Paleis van Margareta van Oostenrijk. Tussen 1507 en 1530 was deze kranige dame landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden en werd Mechelen de hoofdstad van de Nederlanden. Haar nieuwgebouwde woonpaleis, het Hof van Savoye, was een van de eerste gebouwen met renaissance-elementen in de Lage Landen. Het historische gebouw wordt vandaag gebruikt door de rechtbank van eerste aanleg. De binnenkoer is voor toeristen gratis toegankelijk via de groene poort.

Mechelen en de Beiaard

We keren terug op onze passen en lopen via de Befferstraat naar de Grote Markt. We slenteren voorbij het stadhuis, Huis De Beyaert en het Opsinjoorke en steken het marktplein diagonaal over. In de Vleeshouwersstraat wachten we op onze gids aan het Schepenhuis, het eerste stenen stadhuis van Vlaanderen. Dit gebouw heeft een enorm rijke geschiedenis. Begonnen als stadhuis werd het in de dertiende eeuw vergaderplaats van de stedelijke vierschaar. Het evolueerde tot zetel voor de Grote Raad en het Parlement van Mechelen in de vijftiende eeuw. Later kreeg het gebouw nog tal van andere functies zoals stedelijke academie, museum, stadsarchief en stadsbibliotheek. Op dit moment herbergt het de Mechelse dienst voor toerisme.

Mechelen Beiaard
Mobiele beiaard

De gids, een jonge, bevlogen beiaardier, neemt ons mee in de wereld van klokken en bellen. Op het einde van de rondleiding in de beiaardschool krijgen we een privé-concert op een mobiele beiaard en mogen we ook even met onze vuisten op de stokken timmeren. We worden gelost aan de dertiende-eeuwse Sint-Romboutskathedraal. Het bezoek aan de kathedraal is gratis, maar voor de beklimming van de toren moet je betalen. Op weg naar het dak van Mechelen doorkruis je zes torenkamers. De beklimming van de Romboutstoren is een must: waar ter wereld vind je twee beiaarden in één toren? Eenmaal boven ben je onder de indruk van het uitzicht vanop de skywalk. Bij helder weer zie je zelfs het Brusselse Atomium en de haven van Antwerpen.

Mechelen Sint-Romboutskathedraal orgel
Boven het orgel van de Sint-Romboutskathedraal

Hapje eten in Mechelen

Van al dat klimmen en bewonderen – en ook omdat het al voorbij het middaguur is – krijgt een mens honger. We verlaten de Sint-Romboutskathedraal terug richting Grote Markt. We nemen de tweede straat rechts = Steenweg – Schoenmarkt – eerste links = Geitestraat – Botermarkt – Muntstraat – op het einde naar rechts = Huidevettersstraat. Op nummer 7 bevindt zich Smaakmarkt De Vleeshalle. Helaas zit het er stampvol en vinden we geen plaats om met tien mensen rustig te eten. We belanden uiteindelijk in een Fried-Chickentent op de Botermarkt. Het smaakt ook.

Ben je benieuwd waar we de rest van de dag hebben rondgehangen in Mechelen? Kom het te weten in het tweede deel van ons reisverslag.

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *