Home ~ Je huis ~ Luie mensen hebben een mooier gazon

Wist je dat luie mensen een mooier grasperk in hun tuin hebben? Met luie mensen bedoel ik mensen die geen zin hebben om iedere week met de grasmaaier rond te rijden. Ze zitten liever op hun luie kont en kijken toe hoe de grassprieten groter worden. Gelijk hebben ze! Genieten noemen we dat. Daarom hebben mijn man en ik dit jaar besloten om lui te zijn en zo een mooier gazon te kweken.

Hoe je een mooi gazon kweekt

Dit is onze tactiek. We laten het gras zo lang mogelijk staan. Het volmaakt, vlekkeloos groene gazon is passé, saai en bekakt. Op ons grasplein krioelt het van de witte, gele, oranje en paarse bloempjes, is het heerlijk hommelen en vlinderen, huppen en pikken de vogels in het rond. Slechts als de wildernis in zicht komt, rijden we de grasmaaier uit het tuinhok. En dan nog staat het mes op de hoogste stand, zodat zo veel mogelijk van de flora overeind blijft en terugkomt.

Gazon met oranje bloemen

We strooien er ook niets op om bijvoorbeeld een overdaad aan klaver of paardenbloemen tegen te gaan. Die zijn er wel, maar worden door de andere kruiden verhinderd om te woekeren. Wij luieriken – slimmeriken – rijden het gras slechts om de drie, vier weken af en laten voor de rest Moeder Natuur haar gang gaan. Ze weet heel goed waar ze mee bezig is.

Een gezond en duurzaam grasperk

Gras dat niet te kort gemaaid is, blijft ook langer groen tijdens droge en hete periodes. Er is namelijk meer oppervlakte om dauw te maken, dus slurpt het grassprietje meer water op. In tijden waar de reële dreiging van een problematische droogte ons geleidelijk aan duidelijk wordt, kunnen we maar beter over elke druppel water nadenken.

Bloemen en kruiden krijgen de kans om tot volle bloei te komen, wat dan weer heel wat bijen en insecten aantrekt. En zoals we allemaal wel weten, is het niet zo goed gesteld met de bijenpopulatie. We hebben er als mens alle belang bij om deze bedreigde diersoort in stand te houden. Onze voedselvoorziening hangt er namelijk voor een groot deel van af. Geen bijen, geen bestuiving. Geen bestuiving, geen peren aan de boom.

Gazon met paarse bloemen

Een gazon is meer dan gras

Sommige mensen hebben een haast eindeloze, groene woestijn in de tuin liggen. Alleen maar gras, gras en nog eens gras. Enkel onderbroken door een veertig vierkante meter terrastegels met teak tuinmeubelen in de volle zon. Wat een saaie mensen zijn dat! Plant toch eens een struik in het midden! Of zelfs een boom! Dat gooit wat schaduw op je grasperk, waardoor het ook groener zal blijven, als de zon onophoudelijk schijnt.

Stop met die waterspuitertjes in je gazon neer te poten. Ze ogen niet alleen lelijk, ze verbruiken ook nog eens massa’s water en ze helpen niet. Als de zomer onverbiddelijk is, kleurt je grasperk toch binnen een paar dagen roestbruin. Sproeien heeft geen enkele zin. Water opslaan door middel van groenaanplantingen en het gras niet te kort afmaaien, daarentegen, helpt wel. En schaam je niet om eens lui te zijn, want luie mensen hebben een mooier gazon.

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *