Home ~ Je huis ~ Groenten in die pasta

Je staat in de supermarkt met een portie lasagne bolognese in je handen. Wat zit erin? Vijfhonderd gram deegwaren, saus en kaas. Een beetje afvalvlees, misschien een flintertje ui en vooral veel zout. Is dat jouw avondmaal voor vandaag? Komaan, zelfs jij kunt beter!

Gooi maar terug in het rek, die handel. Met mijn hulp maak jij een pasta, die veel lekkerder is en bovendien vol groenten zit. Dan zul je morgen tenminste wat fut hebben, als je wekker je uit bed rammelt. En niet zo’n depressieve kop van al dat ongezonde eten.

Pasta kopen

Wat heb je nodig? Een kookplaat en een paar kookpotten. Een gebit om je eten te knabbelen. En eventueel een diepvriezer, dan kun je in één keer verschillende porties maken en haal je de volgende keer gewoon een pakje uit je eigen winkel. Dan heb je wel nog een magnetron nodig om het op te warmen, maar ik veronderstel dat je die wel al had, aangezien je een kant-en-klaarmaaltijd wou opwarmen.

Je staat dus in de supermarkt met vijfhonderd gram kant-en-klaarlasagne in je handen. Leg de lasagne terug in het rek. Begeef je naar de afdeling deegwaren en leg een pak droge pasta naar keuze in je mandje. Waarschijnlijk ben je net de olie-en-azijnen voorbij gelopen? Een fles olijfolie heb je ook nodig. De kruiden zullen wellicht in de buurt staan? Grabbel maar wat zout, peper en tijm mee. Nu begeef je je naar de slagerij. Bestel 150 gram spaghettisaus. Die hoef je dan zelf niet meer te maken. We gaan eten maken, niet culinair stunten. Klaargemaakte spaghettisaus kopen mag! Vergeet de gemalen gruyère niet. Die moet daar ook ergens in de buurt zijn.

Courgette Paprika Pasta Ui Olijfolie

Nu ga je naar de groentenafdeling. Je hebt nodig: 1 ui, 1 courgette, 1 paprika. Dat is een voorbeeld, want je mag natuurlijk zelf toevoegen wat je wil. Wortel, bijvoorbeeld, venkel, selder, aubergine, … Dan ben je klaar in de supermarkt en kan het koken beginnen.

Pasta koken

Thuis aan het kookfornuis begin je met het snipperen van de ui. Vervolgens spoel of schil je de groenten en snij je ze in stukjes. Giet een bodempje olijfolie in een kookpot en zet deze op een hoog vuur. Wanneer de olijfolie voldoende warm is, draai je de kookplaat naar een laag vuurtje. Hoe weet je of de olijfolie heet genoeg is? Wanneer je de kookpot schuin houdt en de olijfolie trekt rimpeltjes, dan wordt het tijd om de temperatuur van het fornuis te verlagen. Gooi onmiddellijk de gesnipperde uit in de pot. Laat deze glazig worden en voeg dan de andere groenten toe. Kruid met peper, zout en tijm.

Breng een grote pot met water aan de kook en giet er de pasta in. Voeg zout toe of een bouillonblokje, als je dat in huis hebt. Kijk op het pak hoe lang de pasta moet koken en hou de klok in het oog. Roer ondertussen de groenten af en toe om. Warm de spaghettisaus op in de magnetron. Prik af en toe met een vork in de groenten om te zien of ze gaar zijn. Als je wortel of venkel hebt gebruikt, zal dat iets langer duren dan wanneer je alleen courgette en paprika hebt gestoofd.

Pasta met groenten

Pasta eten

Wanneer je makkelijk door de groenten heen kunt prikken, mag de pot van het vuur. Is de pasta gaar? Giet deze dan door een vergiet. Is de spaghettisaus warm? Dan gaan we assembleren! Wat wilde je eten vandaag? Vijfhonderd gram kant-en-klaarpasta? Neem je weegschaal er maar bij. Schep 150g pasta op, schep er 200g groenten bovenop en voeg 150g spaghettisaus toe. Voilà, daar heb je je portie van 500g. Nog wat kaas erover en smullen maar! Ik wed dat je de rest ook nog opeet. Smakelijk!

door An


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *