Mijn jongste zoon was vijf toen hij mij uitlegde hoe zeep werkt. Hij had net op school voor moederdag kleine, roze zeepjes gemaakt, verpakt in een kleurrijk, kartonnen doosje. De juf had verteld hoe zeep werkt. En zo heb ik ook iets bijgeleerd.
Zo werkt zeep
“Zeep heeft handjes en voetjes,” legde hij uit. Daarbij stak hij zijn beide handjes al draaiend in de lucht.
“De handjes willen blijven en grijpen zich heel stevig vast aan het vuil.”
Hij kneep zijn kleine knuistjes stevig dicht.
“De voetjes willen samen met het water weglopen. En zo lopen de voetjes weg als je de zeep onder de kraan afspoelt, en nemen ze de handjes met het vuil erin mee.”
Ik stond versteld van zoveel wijsheid in zo’n klein ventje, maar hij was ondertussen alweer modder aan het maken in de zandbak.
De voetjes lopen niet
Toch heb ik al meermaals de indruk gehad, wanneer ik mijn handen was met zeep, dat ik deze niet volledig afgespoeld krijg. Vooral met vloeibare zeep en wasgels heb ik dat. Probeer het zelf maar eens uit. Wrijf, nadat je je handen hebt gewassen en afgespoeld, je vochtige handpalmen maar eens stevig over elkaar. Je zult zien dat er opnieuw schuim wordt gevormd. Lopen die voetjes dan niet weg met hun handjes vol vuil?

De oorzaak hiervan is de volgende. In de huidige wasgels worden er allerlei producten toegevoegd om de huid niet uit te drogen. Die toegevoegde producten blijven achter op de huid om deze te hydrateren. Maar op die manier worden ook zeepresten vastgehouden. Als de voetjes niet kunnen lopen, zijn je handen dan wel goed gewassen? Maar zonder die additieven is wassen slecht voor je huid. Wat een dilemma!
Glycerinezeep doet het allemaal
Zeep die met glycerine aangemaakt is, maakt al deze hydraterende toevoegingen overbodig. Glycerine is een lichaamseigen stof. Ze bevindt zich in de hoornlaag van de huid en regelt de vochtinname. Wanneer je je wast met glycerinezeep, zorg je dus eigenlijk voor een goede hydratatie van de huid. Wanneer je de zeep vervolgens afspoelt, blijven er geen zeepresten meer achter. Er zijn namelijk geen andere stoffen toegevoegd. De voetjes kunnen dus vrijuit lopen en nemen de handjes, die het vuil hebben vastgegrepen, met zich mee.
Probeer het maar eens uit. Koop een stuk glycerinezeep en was je handen ermee. Na het afspoelen, voelen ze letterlijk kraaknet aan. Na herhaaldelijk gebruik zul je ook merken, dat je huid niet droger wordt. Alles blijft mooi in balans. Een kleine opmerking hierbij: gebruik nooit pure glycerine. Dit heeft namelijk het omgekeerde effect. Een te hoge dosis kan je huid niet aan, waardoor ze juist wel zal uitdrogen.

Grote schoonmaak
Tijd dus voor de grote schoonmaak. Gooi al die geurende en veelbelovende wasgels maar aan de kant. Het is tijd voor een ouderwets, doorzichtig stuk glycerinezeep. Eenmaal je deze gewend bent, wil je nooit meer iets anders.
door An
0 reacties