Kleding is een belangrijk onderdeel van ons leven. We willen er graag verzorgd en modieus bij lopen, maar dat kan soms flink in de kosten lopen. Hoe kun je geld besparen op kleding, zonder in te leveren op stijl en kwaliteit? Hier komen 8 slimme tips om je garderobe te vernieuwen zonder veel geld uit te geven.
1. Ga voor basics
Basics zijn de bouwstenen van je garderobe. Het zijn simpele en tijdloze kledingstukken die je gemakkelijk combineert met andere items. Denk aan een witte blouse, een zwarte broek, een spijkerjasje, een little black dress, enzovoort. Door te investeren in basics, hoef je alleen nog maar af en toe een accent te leggen met een trendgevoelig of opvallend item. Zo varieer je eindeloos met je outfits, zonder dat je steeds nieuwe kleding hoeft te kopen. Kies voor basics van goede kwaliteit, zodat ze lang meegaan en niet snel slijten.
2. Verminder trendgevoelige items
Een tweede tip om geld te besparen op kleding, is om minder trendgevoelige items te kopen. Dit zijn kledingstukken die snel uit de mode raken, omdat ze gebonden zijn aan een bepaald seizoen, jaar of stijl. Denk aan neonkleuren, dierenprints, pofmouwen, enzovoort. Deze items zijn leuk voor een tijdje, maar daarna draag je ze waarschijnlijk niet meer. Bovendien passen ze vaak niet goed bij de rest van je garderobe, waardoor je weer meer kleding moet kopen om ze te matchen. Het is dus slimmer om te kiezen voor kleding die tijdloos en veelzijdig is, en die je met verschillende items kunt dragen. Als je toch graag een trendgevoelig item wilt hebben, koop er dan maximaal één of twee per seizoen, en combineer ze met je basics.
3. Word een koopjesjager
Een koopjesjager maakt slim gebruik van de uitverkoop, kortingscodes, acties en aanbiedingen die winkels en webshops aanbieden. Meestal is er twee keer per jaar een grote uitverkoop: in de winter en in de zomer. Dat zijn ideale momenten om kleding te kopen met flinke kortingen. Maar ook tussendoor profiteer je vaak van lagere prijzen, bijvoorbeeld tijdens de mid-season sale, Black Friday, Cyber Monday, Valentijnsdag, enzovoort. Hou daarom de folders, nieuwsbrieven en social media van je favoriete winkels en webshops in de gaten, en sla toe als je een goede deal ziet. Let wel op dat je geen miskopen doet, alleen omdat iets goedkoop is. Koop alleen kleding die je echt nodig hebt of mooi vindt, en die past bij je stijl en garderobe.
4. Koop eens tweedehands
Tweedehands kopen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door tweedehands kleding te kopen, geef je kleding een tweede leven en voorkom je dat het op de afvalberg belandt. Bovendien vind je zo unieke en originele items, die je niet snel bij iemand anders zult zien. Er zijn verschillende manieren om tweedehands kleding te kopen. Ga bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel, een vintage winkel, een rommelmarkt of een kledingruil. Of zoek online naar tweedehands kleding, bijvoorbeeld op Vinted, Marktplaats, United Wardrobe, enzovoort. Je zult versteld staan van het aanbod en de kwaliteit van tweedehands kleding. Je vindt er zelfs merkkleding voor een prikje, als je geluk hebt.
5. Ruil kleding met vrienden of onbekenden
Door kleding te ruilen met vrienden of onbekenden spaar je ook heel wat geld uit. Het is een leuke en gezellige manier om je garderobe te vernieuwen, zonder dat het je iets kost. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil met je vrienden, familie, collega’s of buren. Iedereen neemt dan kleding mee die hij of zij niet meer draagt, en ruilt deze met elkaar. Zo scoor je nieuwe items en maak je iemand anders blij met jouw oude kleding. Of doe mee aan een kledingruil die door iemand anders wordt georganiseerd, bijvoorbeeld in een buurthuis, een café, een school of een kerk. Er zijn ook online platforms waar je kleding kunt ruilen, zoals Swapp, Swishing, Krijgdekleertjes, enzovoort. Het voordeel van kleding ruilen is dat je geen geld uitgeeft, en dat je ook geen afval produceert.
6. Repareer kleding
Gooi kleren die kapot, versleten of beschadigd is, niet direct weg, maar herstel ze. Dit kun je zelf doen, als je een beetje handig bent met naald en draad, of je kunt het laten doen door een kleermaker of een naaiatelier. Door kleding te repareren, verleng je de levensduur van je kleding en voorkom je dat je nieuwe kleding moet kopen. Bovendien geef je zo je kleding een persoonlijk tintje, door bijvoorbeeld een leuke patch, een knoop, een rits of een borduursel toe te voegen. Er zijn ook initiatieven waar je gratis of goedkoop je kleding laat repareren, zoals het Repair Café, de Kledingbibliotheek, de Kledingdokter, enzovoort.
7. Ga op de juiste manier met je kleding om
Op de juiste manier met je kleding omgaan betekent dat je je kleding goed verzorgt, zodat ze langer mooi blijft en niet snel slijt. Dit doe je door je kleding te wassen volgens de wasvoorschriften, niet te heet, niet te vaak en met het juiste wasmiddel. Ook laat je je kleding beter aan de lucht drogen, dan in de droger te stoppen. De droger is namelijk erg slecht voor je kleding, omdat het de stof beschadigt en dunner maakt. Verder hang of vouw je je kleding beter op, dan in een prop in je kast te gooien. Zo voorkom je dat je kleding kreukt, verfrommelt of vervormt. Door goed voor je kleding te zorgen, geniet je er langer van en hoef je minder vaak nieuwe kleding te kopen.
8. Stel een kledingbudget op
Een achtste en laatste tip om geld te besparen op kleding, is om een kledingbudget op te stellen. Dit is een bedrag dat je per maand of per jaar reserveert voor kleding en dat je niet overschrijdt. Zo hou je controle over je uitgaven en voorkom je dat je te veel geld uitgeeft aan kleding. Een kledingbudget kun je op verschillende manieren bepalen. Je kunt bijvoorbeeld een percentage van je inkomen nemen, bijvoorbeeld 5% of 10%. Of je kiest een vast bedrag per maand of per jaar, bijvoorbeeld 50 euro of 500 euro. Of je spreekt een bedrag per kledingstuk af, bijvoorbeeld 10 euro voor een T-shirt, 20 euro voor een broek, enzovoort. Het maakt niet uit welke methode je kiest, als je je er maar aan houdt. Een kledingbudget helpt je om bewuster te winkelen en om alleen kleding te kopen die je echt nodig hebt of waardeert.
Dit zijn de 8 slimme tips om geld te besparen op kleding. Hopelijk vind je ze nuttig en inspirerend, en pas je ze toe in je eigen leven. Zo vernieuw je je garderobe zonder veel geld uit te geven en ga je tegelijkertijd duurzamer en verantwoorder om met kleding. Heb je zelf nog andere tips om geld te besparen op kleding? Laat het weten in de reacties!
0 reacties