Home ~ Je wereld ~ De mooiste plekken voor een wandelvakantie in Noord-Engeland

Ben je op zoek naar een bestemming voor een wandelvakantie die je niet snel zult vergeten? Dan is Noord-Engeland een uitstekende keuze. Dit deel van Engeland heeft een zeer gevarieerd landschap, met ruige bergen, glooiende heuvels, uitgestrekte heidevelden en schilderachtige kustlijnen. Bovendien vind je er een aantal prachtige nationale parken, waar je geniet van de natuur, de cultuur en de gastvrijheid van de Engelsen. Wat nu volgt, is een overzicht van de meest idyllische wandelgebieden in Noord-Engeland, met tips voor routes, bezienswaardigheden en accommodaties.

Lake District: het paradijs voor wandelaars

Het Lake District is misschien wel het bekendste en populairste wandelgebied in Noord-Engeland. Dit nationale park ligt in het graafschap Cumbria en heeft meer dan 300 bergtoppen (fells) en 16 grote meren (lakes). Het is een paradijs voor wandelaars van alle niveaus, want je kunt er zowel uitdagende bergtochten als ontspannen wandelingen langs het water maken. Het landschap is adembenemend mooi, met groene valleien, steile kliffen, watervallen en bossen. Het Lake District is ook de thuisbasis van veel dieren, zoals schapen, herten, dassen en otters. En als je even wilt uitrusten, kun je terecht in een van de gezellige dorpjes, waar je in een typisch Engelse pub geniet van een kopje thee met scones.

Een van de beroemdste wandelaars die ooit in het Lake District heeft gelopen, is Alfred Wainwright. Hij schreef zeven gidsen over de fells van het Lake District, die nog steeds als standaardwerken gelden. Veel wandelaars proberen alle 214 toppen die hij beschreef te bedwingen. Maar er zijn ook veel andere routes die je kunt volgen, zoals de Tour of the Lake District, een meerdaagse trektocht van 150 kilometer rond het hele gebied. Of de Lakeland Way, een vierdaagse tocht die 18 fells en vijf andere toppen aandoet. Of de Jennings Adventure Ale Trail, een tocht waarbij je elke dag een goed biertje kunt drinken na afloop.

Groot-Brittannië Engeland Yorkshire Dales Malham
Yorkshire Dales

Yorkshire Dales: het land van kalksteen en watervallen

De Yorkshire Dales zijn een ander prachtig wandelgebied in Noord-Engeland. Dit nationale park ligt in het graafschap Yorkshire en bestaat uit meer dan 20 dalen (dales), die elk hun eigen karakter hebben. Het landschap wordt gekenmerkt door kalksteenformaties, die zorgen voor spectaculaire rotsen, grotten en kloven. Ook vind je er veel watervallen, zoals de beroemde Aysgarth Falls en Hardraw Force. De Yorkshire Dales zijn ook rijk aan cultuurhistorisch erfgoed, met oude kastelen, abdijen en boerderijen. En natuurlijk mag je de lokale specialiteiten niet missen, zoals de Yorkshire pudding en de Wensleydale kaas.

Een populaire uitdaging voor wandelaars in de Yorkshire Dales is de Three Peaks walk, een tocht van 38 kilometer waarbij je drie bergen beklimt: Pen-y-ghent, Whernside en Ingleborough. Deze tocht wordt vaak gelopen voor het goede doel en moet binnen 12 uur worden volbracht. Maar er zijn ook veel andere mooie routes die je kunt lopen, zoals de Dales Way, een langeafstandswandeling van 130 kilometer die begint in Ilkley en eindigt in Bowness-on-Windermere in het Lake District. Of de Nidderdale Way, een rondwandeling van 85 kilometer door het schilderachtige dal van de rivier de Nidd.

North York Moors: het rijk van de heide

Dit nationaal park in Noord-Engeland strekt zich uit over het graafschap North Yorkshire. Het gebied is vooral bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, die in de zomer een prachtig paars tapijt vormen. Maar er is meer te zien dan alleen heide. Je kunt er ook wandelen door bossen, langs rivieren, over kliffen en langs de kust. De North York Moors hebben ook een rijke geschiedenis, met sporen van de Romeinen, de Vikingen en de monniken. En je kunt er ook genieten van de charme van de oude vissersdorpjes, zoals Whitby, Robin Hood’s Bay en Staithes.

Een van de bekendste wandelroutes in de North York Moors is de Cleveland Way, een langeafstandswandeling van 175 kilometer die begint in Helmsley en eindigt in Filey. Deze route volgt de rand van het heidegebied en de kustlijn, en biedt een afwisselend uitzicht op het landschap. Een andere mooie route is de Lyke Wake Walk, een tocht van 64 kilometer die dwars over het heidegebied gaat. Deze tocht is gebaseerd op een oud ritueel, waarbij men geloofde dat de zielen van de doden over de heide moesten lopen om naar het hiernamaals te gaan. De tocht moet binnen 24 uur worden volbracht.

Groot-Brittannië Engeland Northumberland
Northumberland

Northumberland: het land van kastelen en eilanden

Northumberland is het meest noordelijke graafschap van Engeland, dat grenst aan Schotland. Het is een relatief onontdekt wandelgebied, dat veel te bieden heeft voor liefhebbers van natuur en cultuur. Het landschap is gevarieerd, met glooiende heuvels, groene valleien, ruige kusten en eilanden. Het gebied heeft ook een rijke geschiedenis, die getuigt van de vele invasies en conflicten die hier hebben plaatsgevonden. Je vindt er dan ook veel kastelen, forten en ruïnes, die je kunt bezoeken of bewonderen. Een van de beroemdste is het kasteel van Alnwick, dat ook als decor heeft gediend voor de Harry Potter films.

Een unieke wandelroute in Northumberland is de St Cuthbert’s Way, een langeafstandswandeling van 100 kilometer die begint in Melrose in Schotland en eindigt op het eiland Lindisfarne in Engeland. Deze route volgt het levenspad van de heilige Cuthbert, die in de 7e eeuw leefde als monnik, bisschop en kluizenaar. Het hoogtepunt van de route is het bereiken van Lindisfarne, dat alleen toegankelijk is bij laag water via een smalle weg over het wad. Op dit eiland vind je een oude abdij, een kasteel en een prachtig uitzicht over de zee.

Noord-Engeland heeft voor elk wat wils

Er zijn veel idyllische wandelgebieden in Noord-Engeland, waar je kunt genieten van de natuur, de cultuur en de sfeer. Of je nu houdt van bergen of meren, van heide of kust, van kastelen of abdijen, je vindt het allemaal in Noord-Engeland. Bovendien kun je er kiezen uit talloze wandelroutes, die geschikt zijn voor verschillende niveaus, interesses en tijdsduur. Kortom, Noord-Engeland is een ideale bestemming voor een wandelvakantie die je niet snel zult vergeten. Waar wacht je nog op? Pak je wandelschoenen en ga op ontdekkingstocht!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *