Het einde van een droom

dinsdag 7 jul 2020

Het einde van een droom 

Na achttien merendeels prachtige jaren heb ik afgelopen zondag de deur van de Limonadefabriek definitief achter mij dichtgedaan.

Het is mooi geweest, maar het is vooral genoeg geweest. Aan een droom is een eind gekomen. Een droom die kort na de eeuwwisseling begon toen we met groot enthousiasme en ambitie aan het avontuur begonnen in de oude Limonadefabriek. Een krakkemikkig houten chalet op een ponton in de jachthaven van Streefkerk, dat na tien jaar plaats zou maken voor de prestigieuze nieuwbouw van nu met z'n verrassende architectuur en een zee van licht en ruimte.

De Limonadefabriek werd een succesverhaal met gasten die van heinde en ver kwamen, met uitbundige recensies in de landelijke media en de vakbladen. We werden een vaste waarde in de hitlijsten en we staan nog altijd in de Michelingids. Ik zat als chef-kok op een roze wolk.

Maar de wereld om ons heen veranderde letterlijk toen de reconstructies van de Lekdijk jarenlang zó veel overlast en slechte bereikbaarheid met zich mee brachten dat veel gasten op den duur geen zin meer hadden om door de modder en over het puin van tijdelijke parkeerplaatsen naar het restaurant te lopen. Het heeft ons in die jaren tonnen gekost en net toen we daarvan wat begonnen te herstellen kwam er dat Corona-virus overheen.

Van tegen de wind in fietsen word je alleen maar sterker, maar als het zó hard gaat waaien dat je niet meer vooruit komt, houdt het een keer op. En als je dan voor de keus komt te staan om zakelijk of persoonlijk te overleven, dan is dat in feite geen keus meer en moet je de handdoek wel in de ring gooien.

Dromen hebben soms een abrupt einde. Dat is de harde werkelijkheid van het leven om ons heen en dan heeft klagen niet zo veel zin.

Het is zoals het is. Ik ben iedereen, niet in de laatste plaats mijn collega-ondernemers, dankbaar voor de warme reacties in de afgelopen weken. Dat helpt. Dank ook aan mijn medewerkers, al die jaren, want zonder hen was de Limonadefabriek nooit dat succes geworden.

En tenslotte maak ik een diepe buiging voor al mijn gasten. Dank dat u er was. Het ga u goed.

Erik Hermans
chef-kok van de Limonadefabriek

  • print