Home ~ Je wereld ~ Citytrip in Rijsel: twee goed gevulde dagen

Één s in het Nederlands, twee l’en in het Frans. De stad Rijsel of Lille behoorde ooit tot de Bourgondische en Spaanse Nederlanden. Sinds 1667 is het een levendige plek in Noord-Frankrijk. Vandaag stappen we de trein op voor een citytrip van twee dagen. Het wordt een heerlijk zomers weekend in een kleurrijk en verfijnd decor.

Één s in het Nederlands, twee l’en in het Frans

Een heerlijk zomers weekend in een kleurrijk en verfijnd decor

Het station van Lille Flandres brengt ons al meteen in een bruisend deel van de stad. We hebben een uitstekend hotel geboekt in de Rue de Faidherbe en hoeven dus niet ver te sleuren met onze koffers. Het inchecken verloopt vlot en dat is maar goed ook, want we kunnen niet wachten om op verkenning te gaan.

Terug in de tijd in Rijsel

Even later vinden we via de Rue des Ponts de Comines en de Rue de Roubaix een imposant overblijfsel van de ommuring uit 1620. De Porte de Roubaix in het Parc Henri Matisse dateert uit de tijd toen Rijsel nog onder bewind lag van de Spaanse Nederlanden. Je ziet nog steeds de kantelen en de groeven waarin de armen van de hefbrug rustten. Door de poort lopen de tramlijnen die in de negentiende eeuw werden aangelegd.

Rijsel Porte de Roubaix
Porte de Roubaix

We lopen verder langs de Rue Militaire, de Boulevard Carnot, de Rue des Jardins en de Rue Saint-Jacques naar de Rue de la Monnaie. Zo banen we ons een weg dwars door Le Vieux Lille, het stadscentrum uit de zeventiende en achttiende eeuw. Dit historische centrum van Rijsel is de mooiste wijk van de stad. Je wandelt door smalle, geplaveide straatjes, geflankeerd door oude herenhuizen met indrukwekkende gevels. Vandaag zijn in deze oude panden winkeltjes en gezellige cafés en restaurantjes ondergebracht.

In de Rue de la Monnaie springen we binnen in het Hospice Comtesse, het oudste gebouw van Rijsel. Het was een ziekenhuis, gesticht in de dertiende eeuw, voor de armste mensen van de stad. Nu herbergt het gebouw een museum over de geschiedenis van Lille. Op het moment van onze citytrip is er een tijdelijke kunsttentoonstelling in ondergebracht. We bezoeken ook de oude kapel, de apotheek, de middeleeuwse tuin en de keuken met authentieke tegels.

Lille: bourgondisch en katholiek

Wanneer we het Musée de l’Hospice Comtesse verlaten, stuiten we al direct op een van de culinaire attracties van Rijsel. In een patisserie in de Rue de la Monnaie proeven we de merveilleux. Het is een licht gebakje dat gemaakt wordt van merengue, slagroom en chocolade, met tal van varianten op het klassieke recept. Naast de typische gaufres lilloises zijn de merveilleux-gebakjes een lokale specialiteit.

Rijsel Kathedraal
Kathedraal Notre Dame de la Treille

Achter de huizen van de Rue de la Monnaie zien we de toren van de grote kathedraal van Lille, de Notre Dame de la Treille. Dit neogotische bouwwerk stamt voor het grootste gedeelte uit 1854. Pas in 1999 werd de moderne voorgevel eraan toegevoegd. De moderne voorkant vinden wij aan de buitenkant niet zo mooi, met uitzondering van de beeldjes op de poort. Van binnenuit heeft de voorgevel wel een bijzonder effect. Bewonder ook de gigantische glas-in-loodramen.

De groene long van Lille

Rechts van de kathedraal beginnen we de Rue des trois Mollettes te volgen. Via de Rue d’Angleterre en de Rue Léonard Danel steken we het kanaal van de Deule over. Hier bevinden we ons aan de citadel van Rijsel uit de zeventiende eeuw. Deze wordt nog steeds gebruikt door het Franse leger. Je kan de citadel daarom enkel bezoeken met officiële rondleidingen elke zondag in de zomervakantie.

Rijsel Citadel
Brugje over de Deule

De citadel ligt midden in het groen. Je kunt urenlang wandelen in het stadspark naast de citadel, Bois de Boulogne genaamd. Je hebt er een mooi uitzicht op de citadel. Er is tevens een pretparkje voor kinderen en een kleine zoo. Op de Avenue du Petit Paradis wandel je langs de oever van het Canal de la Deûle. Het is de perfecte plek om te picknicken.

’s Avonds hebben we gereserveerd in Brasserie André in de Rue de Béthune. Het restaurant bestaat al sinds 1924. Alleen al om het interieur te bewonderen, zou je er gaan eten. Maar de keuken is er ook dik in orde. Er staan diverse streekgerechten op de menukaart. Morgen staat er nog meer Rijsel op het programma. Ontdek onze tweede dag in ‘Citytrip in Rijsel: nog meer Lille op het programma’.

door An


1 reactie

Tessa · 21 april 2023 op 19:16

Lille wil ik zeker nog een keer bezoeken. Ik ben er al vaak met de trein door gereden op weg naar London

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *