Goed uitgeslapen na de eerste dag van ons weekendje Rijsel vertrekken we die morgen opnieuw aan ons hotel dichtbij het station, Lille Flandres. In een wandeling van amper vier kilometer ontdekken we alweer een waaier aan bezienswaardigheden in het stemmige Noord-Franse stadje. Onze koffers mogen in de bagagerie van het hotel blijven. Die zullen we deze avond ophalen, wanneer we ons terug naar het station begeven.
Rijselse kerken en belforten
Wanneer we vanaf de Rue Faidherbe, de straat waarin ons hotel zich bevindt, de Rue du Priez inslaan, stuiten we al snel op de Église Saint-Maurice. Deze kerk werd in de vijftiende eeuw gebouwd en is daarmee heel wat ouder dan de kathedraal Notre Dame de la Treille. De Église Saint-Maurice heeft een bijzondere opbouw: vijf gelijke beuken met in het midden een toren. De kerk werd door de eeuwen heen meermaals gerenoveerd en uitgebreid. Tijdens de Franse revolutie werd een deel van het interieur vernield. Gelukkig konden verschillende achttiende-eeuwse schilderijen aan de verwoestingen ontsnappen en prijken ze vandaag nog steeds aan de kerkmuren.

Bij het verlaten van de Sint-Mauritiuskerk lopen we links de Rue Pierre Mauroy op. Ter hoogte van de Place Roger Salengro zien we aan de linkerkant het statige stadhuis van Lille met daarnaast het ranke Belfort. De toren van het belfort is met zijn 101 meter een van de hoogste gebouwen van Rijsel. Het belfort kan beklommen worden langs 100 traptreden. Het laatste stukje kun je ook met de lift overbruggen. Een weids uitzicht over de stad is de beloning voor de inspanning.
Poorten, paleizen en theaters in Lille
Na onze klim op het belfort gaan we verder naar de Porte de Paris recht voor ons. De poort vormt het middelpunt van een drukke rotonde tussen het oude centrum en het Palais des Beaux-Arts. Het is een triomfboog die deel uitmaakte van de zeventiende-eeuwse stadsmuur van Rijsel. Je kunt om de triomfboog heen wandelen in een zorgvuldig aangelegd Frans tuintje. Het is een unieke plek in de stad.

Op de rotonde kiezen we de Rue de Denain om zo via de Rue d’Hazebrouck rechtsaf te slaan op de Boulevard de la Liberté. Al snel zien we links het Palais des Beaux-Arts verschijnen. Het Paleis voor de Schone Kunsten is het grootste museum van Rijsel. Na het Louvre is het zelfs het belangrijkste museum van Frankrijk. Het gebouw is aan de buitenkant al erg imposant. Binnen wandel je door gigantische gangen. Topwerken van grote namen als Monet, Rodin, Rembrandt en Van Gogh worden in tientallen ruime kunstzalen tentoongesteld.
Vóór het museum ligt de grote Place de la République met de fontein. Aan de overkant van het plein bevindt zich de Préfecture de Lille. Met de rug naar het Paleis voor de Schone Kunsten lopen we aan de linkerkant van de Place de la République de Rue d’Inkermann in. Op het einde van deze straat prijkt het Theater Sébastopol in art-nouveaustijl. Het gebouw werd in 1903 opgetrokken ter vervanging van het afgebrande Grand Théatre. Op slechts drie maanden tijd stond het nieuwe theater overeind.

Terug naar het hart van Rijsel
Aan het Theater Sébastopol maken we rechtsomkeert en lopen we naar het Palais Rihour via de Rue d’Inkermann en de Place de la République. We steken de Boulevard de la Liberté over onder toezicht van het standbeeld van Generaal Faidherbe en gaan dan naar links. De eerste straat rechts, de Rue Arnould de Vuez, brengt ons terug naar hartje Rijsel. We lopen verder door de Rue Georges Maertens en de Rue Pierre Dupont. We draaien mee links de Square Morisson op en slaan dan rechtsaf in de Rue du Palais Rihour.
Even verder zien we wat er overblijft van het indrukwekkende Palais Rihour. Dit gotische paleis werd tussen 1454 en 1473 voor Philips de Goede, de hertog van Bourgondië, gebouwd. Vandaag is de toeristische dienst gevestigd in de Salle des Gardes, de Zaal van de Wacht, op het gelijkvloers. Naast de kapel is er een groot monument opgericht ter ere van de slachtoffers van de twee wereldoorlogen. Voor het Palais Rihour vertrekt de City Tour Bus door de stad.
De pasfoto van Lille
Wanneer we verder gaan over de Place Rihour komen we uit op de Place du Général de Gaulle, het centrale marktplein van Lille. Midden op het plein verheft zich La Colonne de la Déesse, een standbeeld ter nagedachtenis van het Franse verzet tegen de Oostenrijkers in 1792. Het plein wordt omzoomd door oude herenhuizen en gezellige bars en restaurants. Aan de overkant van het plein wordt onze aandacht getrokken door het oude beursgebouw, het stereotiepe beeld dat je te zien krijgt wanneer je ‘Lille’ of ‘Rijsel’ googelt, de pasfoto van Rijsel.

La Vieille Bourse werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Het gebouw bestaat uit 24 identieke huizen rond een centrale binnenplaats. Vóór de middag is het erg rustig op de binnenplaats, maar na de middag wordt het een drukte van jewelste. Tussen dertien en negentien uur wordt de oude beurs een gonzende boekenmarkt, waar je allerlei oude en nieuwe boeken op de kop kunt tikken.
We lopen dwars door de Vieille Bourse en komen uit op het Place du Théâtre. We staan oog in oog met het operagebouw van Rijsel, terwijl links daarvan het tweede Belfort van Lille onze aandacht trekt. Het plein nodigt eveneens uit om neer te strijken op een van de terrasjes. Helaas is de dag bijna om. We gaan rechts de Rue Faidherbe in, die ons in rechte lijn naar het station terugbrengt. We halen onze bagage nog op in het hotel en zetten een spurtje in om onze trein te halen. Buiten adem rijden we weg van adembenemend Rijsel.
door An
0 reacties