Al jaren drinken mijn gezin en ik water uit de kraan, gezuiverd door een Brita-filter. Brita is een samengaan van gemak en ecologie. Daarenboven krijgt leidingwater een zachte en aangename smaak, nadat het door zo’n filter is gesijpeld. Ik ben dan ook een grote fan van de Brita-kan. Toch zijn er mensen die nooit Brita-gefilterd water zullen drinken. Namelijk deze:
Mensen die graag met zware flessen zeulen
Een liter water weegt een kilogram. De aanbevolen hoeveelheid water die je dagelijks per persoon moet drinken, schommelt rond de twee liter. Voor een gezin van vier personen sleuren mensen die nooit Brita-water drinken dus dagelijks met acht kilogram. Dat is 56 kg op een week en dan hebben we nog niet eens de verpakking erbij gerekend. Gebruiken ze glazen flessen in een plastic krat? Dan mag je dit getal op zijn minst verdubbelen. Denken ze slim te zijn door petflessen te kopen? Ze blijven kilo’s water dragen van de supermarkt naar huis. Mijn Brita-kan weegt volledig gevuld iets meer dan twee kilogram. En ik draag ze van de gootsteen naar het aanrecht.
Mensen die graag duur water drinken
Laten we even rekenen. We gaan opnieuw uit van een gezin van vier personen die dagelijks elk twee liter water drinken. We zoeken het goedkoopste koolzuurvrije water in de voordeligste supermarkt op en komen uit op een halve euro per liter. Een halve euro per liter maal 8 liter maal 365 dagen is 1460 euro per jaar. Als we voor de Brita-kan kiezen, betalen we jaarlijks ongeveer 90 euro. Dit is de prijs voor 12 filters, een per maand. Om te starten heb je natuurlijk ook een kan nodig, tussen de 20 en de 25 euro, maar daar doe je verschillende jaren mee. Daarbovenop komt uiteraard de prijs van het water uit de kraan. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen mogen we uitgaan van een jaarlijkse waterfactuur van ongeveer 550 euro. Daarin zit het complete waterverbruik: douchen, wasmachine, toilet doorspoelen en drinken. Conclusie: je bent veel goedkoper af als je Brita-gefilterd water drinkt.
Mensen die niet weten hoe ze de smaak van hun eten verbeteren
Koken, koffie zetten, thee maken: de smaak van dranken en gerechten wordt bepaald door het water dat je gebruikt voor de bereiding ervan. Wanneer je zuiver kraanwater gebruikt, zullen bestanddelen zoals metalen en kalk, die hierin aanwezig zijn, hun sporen nalaten op de smaak. De Brita-filter haalt deze stoffen uit het water, zodat de echte smaak van je koffie of thee op de voorgrond treedt. Je proeft het al wanneer je het water drinkt. Het smaakt veel zachter nadat het gefilterd is dan toen het uit de kraan kwam. Uiteraard krijg je hetzelfde effect wanneer je eten bereidt met water uit de plastic of glazen fles. Maar wie giet er flessenwater in zijn kookpotten? Niemand is zo gek. Maar je waterkan vul je onbeperkt aan de kraan op, dus kijk je er niet naar. En wat die lekkere koffie betreft: je koffiemachine gaat ook nog eens veel langer mee, want Brita filtert de kalk weg, die zo schadelijk is voor je apparaat.
Mensen die graag afval produceren
Ik hoef niet uit te leggen dat Brita-gefilterd water drinken een duurzame en ecologische keuze is. Plastic flessen recycleer je, glazen flessen worden opnieuw gebruikt, maar toch klopt Brita de alternatieven nog steeds in het beperken van de afvalberg. Wist je dat de gebruikte filters ook gerecycleerd worden? Overal vind je recyclagepunten. Kijk maar eens op de website. Ik ga één keer per jaar met twaalf gebruikte filters naar het recyclagepunt in mijn buurt en dan koop ik tegelijkertijd twaalf nieuwe filters. Zo hoef ik mij maar één keer in het jaar te bekommeren om mijn drinkwater. Het is wel zo dat je een nieuwe filter even moet spoelen voor je hem in de kan duwt. Daarvoor gebruik je al gauw vier liter water, dat je daarna niet mag opdrinken. Ik giet het spoelwater van de filtervervanging echter niet zomaar weg. Ik geef het aan mijn kamerplanten of gebruik het voor de schoonmaak. Op de officiële website van Brita kun je trouwens zelf berekenen hoeveel afval en CO²-uitstoot je kunt verminderen door je klassieke waterflessen door een Brita-kan te vervangen.
Dankzij Brita zijn gemak, smaak en ecologie synoniemen geworden. Toch zijn er nog steeds mensen die nooit Brita-gefilterd water zullen drinken. Ik zal ze nooit begrijpen.
1 reactie
Kijkje in huis en tuin · 21 april 2023 op 19:33
Ik wil vaker water drinken, maar ik vergeet het regelmatig