Home ~ Jij ~ Baas in eigen blaas

Ik word er de laatste jaren steeds meer door geplaagd: blaasontstekingen. Nadat ik er een paar keer mee naar de huisarts moest, heb ik besloten om het probleem structureel aan te pakken. Het kan niet zijn dat ik om de haverklap medicatie moet nemen. En het is niet leuk om elke drie of vier maanden met een urinewegontsteking geconfronteerd te worden. Mijn dokter heeft mij Floricran aangeraden.

Symptomen van een blaasontsteking

Voel je pijn bij het plassen of heb je een branderig gevoel? Moet je vaak naar de wc en plas je dan maar een klein beetje? Soms kun je ook pijn hebben in je onderbuik of in je rug. Je urine kan er troebel uitzien, vies ruiken of er kan bloed inzitten. Heb je een of meer van deze symptomen, dan kun je er bijna zeker van zijn dat je met een blaasontsteking zit. De pijn bij het plassen vind ik niet het ergste. Het vervelendste is die onophoudelijke drang om te plassen, die op zich al bijna pijn doet. Dat is voor mij de grootste inbreuk op mijn levenskwaliteit, wanneer ik met een blaasontsteking zit.

Bij een blaasontsteking heb je geen koorts. Komt er dus ook koorts bij kijken, dan ga je best naar de huisarts, want dan kan het een ander probleem zijn.

Toiletdeur met hartje

Oorzaken van een blaasontsteking

Een blaasontsteking krijg je wanneer er bacteriën uit de darmen in de plasbuis terechtkomen. Via deze weg gaan ze naar de blaas, die dan gaat ontsteken. Vrouwen maken grotere kans op een blaasontsteking, omdat hun plasbuis veel korter is dan die van mannen. Mannen hebben de bacteriën vaak uitgeplast vooraleer ze de blaas hebben bereikt. Bij vrouwen is de weg korter en is de ontsteking dus sneller een feit.
Hoe die bacteriën overgebracht worden van de anus naar de plasbuis is moeilijk te zeggen. Al van in de kindertijd wordt aan kleine meisjes geleerd om zich eerst vooraan te wassen en dan achteraan, en niet omgekeerd. Geslachtsgemeenschap bevordert ook het overbrengen van de bacteriën.

Een blaasontsteking wegdrinken

Vrouwen hebben sneller last van blaasontstekingen dan mannen, maar ze raken ze ook gemakkelijker kwijt. Wanneer een man een blaasontsteking heeft, komt hij er doorgaans niet vanaf zonder medicatie. Vrouwen daarentegen kunnen een beginnende blaasontsteking wegdrinken. Zo doe ik het: Ik drink een vol glas water in een keer uit. Ik drink om te plassen, om mijn blaas te spoelen, niet om te hydrateren. Het is dus belangrijk om een grote hoeveelheid water in één keer uit te drinken, zodat je een half uur later moet plassen.

Wanneer je drinkt om je lichaam te hydrateren, moet je kleine hoeveelheden drinken gespreid over de tijd. Dan neemt je lichaam het water beter op en plas je het niet allemaal uit. Maar dat is in dit geval net de bedoeling. Dus: een vol glas water in één keer leeg. Als ik dan een half uur later geplast heb, drink ik opnieuw een vol glas water in één keer leeg. Ik ga ervoor zitten en maak er een prioriteit van. Dan ga ik weer over tot de dagtaak tot ik weer op de wc zit. Dan drink ik weer een vol glas enzovoort, tot al die bacteriën uitgespoeld zijn en die vervelende drang en pijn weg is.

Krijg je het zo niet weg, dan moet je naar de dokter. Breng alvast je plasje mee in een potje.

Brita waterkan met glas water

Blaasontstekingen voorkomen

Als je regelmatig met blaasontstekingen te maken hebt, is het beter om ze te voorkomen. Ik heb een kuur met Floricran geprobeerd en met succes. Ik nam één capsule per dag gedurende negentig dagen. Het was een verademing.

Floricran is een voedingssupplement op basis van veenbessen. Het is geen medicatie, dus het kan geen kwaad als je het langdurig gebruikt. Na het einde van mijn eerste kuur bleef ik nog een hele tijd beschermd. Geleidelijk aan begon ik dan toch weer klachten te ontwikkelen, dus nu staat er opnieuw een doos van negentig capsules op het aanrecht.

Ben je gevoelig voor blaasontstekingen? Veel drinken en Floricran helpen je al een heel eind op weg.

Categorieën: Jij

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *