Home ~ Je huis ~ Al twee generaties kookpotten van Rena Ware

“Rena Ware moet je hebben,” zei mijn moeder.

We stonden samen voor het uitstalraam van een grote huisraadwinkel. Kookpotten van allerlei merken en modellen glimden ons tegemoet. Ik had haar een paar uur geleden verteld dat ik met Sam zou gaan samenwonen en dat ik het ouderlijk huis zou verlaten. Het was even stil geweest. Maar toen had ze  voorgesteld om samen huisraad te gaan kopen.

“Deze kookpotten moet je niet hebben,” zei ze, “Je moet Rena Ware kopen.”

Kookpotten van Rena Ware met wortels en aardappelen

Koken op moeders wijze met Rena Ware kookpotten

“Dertig jaar geleden, toen ik trouwde, heb ik kookpotten van Rena Ware gekocht,” vertelde mijn moeder, “Ik kook er nog altijd in, dagelijks, dertig jaar lang iedere dag, en ze blinken nog als nieuw.”

Het was waar. Ik kan mij niet herinneren dat er ooit een andere kookpot bij ons op tafel heeft gestaan. Ook die bewuste middag hadden we samen aan tafel gezeten voor een warme maaltijd. De potten en pannen waarin mijn moeder die dag gekookt had, waren dus al dertig jaar oud! Ik had er geen enkel spoor van slijtage aan gezien. Ik had mij nooit afgevraagd waarom de glans en de stevigheid van mijn moeders kookpotten nooit vergingen. Ik was het altijd zo gewend geweest.

De tweede generatie kookt met Rena Ware

Ik kook nu ook al bijna dertig jaar met de kookpotten van Rena Ware en mijn moeder ondertussen dus al bijna zestig jaar. Nog altijd blinken ze als nieuw, zowel de mijne als de hare. Ze kunnen zowel een gasfornuis als een inductieplaat aan. Mijn moeder wast ze steeds met de hand af, maar ik gooi ze al van in het begin in de afwasmachine. Ik heb wel eens een akkefietje gehad met een gebroken handvat. Maar dat was snel opgelost, want oren en handgrepen kunnen eraf gehaald en vervangen worden. Het metaal van de kookpotten blijft onberispelijk schoon.

Kookpot van Rena Ware

Het geheim van Rena Ware

Omdat de kookpotten van Rena Ware nooit aan vervanging toe zijn, is het dus zonder enige twijfel een duurzaam product. Maar er is meer! Rena Ware moet je niet alleen hebben omwille van zijn lange levensduur. Het ontwerp van de kookpotten, en vooral van hoe het dekseltje op het potje past, heeft een bijzonder gevolg. Wanneer je water in de kookpot opwarmt, ontstaat er stoom dat door de vorm van het deksel niet zomaar kan ontsnappen. De stoom wordt tegengehouden en vormt een buffer tussen het deksel en de pot, waardoor de kookpot hermetisch afgesloten wordt. Hierdoor ontstaat er een lichte druk in de pot. Dit is eigenlijk het principe van een snelkookpan, alleen minder fel. Toch zorgt dit kleine verschil ervoor dat je aardappelen en groenten in minder water kunt koken. Zo giet je na het koken ook minder water af en minder vitaminen weg. 

Duurzaam en gezond: mijn moeder heeft mij goed opgevoed.

“Rena Ware moet je hebben,” zei ze.

En laat dat nou net dezelfde woorden zijn die ik vandaag tegen mijn kinderen zeg.

door An


3 reacties

Amina · 1 mei 2023 op 00:08

Wat een leuke blog en wat een sterke pannen zeg! Ik ken dit merk helemaal niet! Zal eens gaan googlen!

Kijkje in huis en tuin · 1 mei 2023 op 07:47

Goede spullen in devkeuken zoals potten en pannen vind ik erg belangrijk.

Jouvence · 2 mei 2023 op 11:37

ik moet eerlijk bekennen dat dit merk mij niets zegt. Heb zelf een viertal kookpotten van de Action en vind dat wel prima.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *