Home ~ Je huis ~ 5 tips om geld te besparen bij de dagelijkse aankopen

Als het leven duurder wordt, breken heel wat mensen zich het hoofd over hoe ze geld kunnen besparen. Vaak snoeit men dan eerst in het budget voor hobby’s en ontspanning. Niet leuk, want het zijn net die dingen die het leven smaak geven. Mensen gaan er echter van uit dat je in de dagdagelijkse uitgaven zoals voor voeding of persoonlijke hygiëne niet kunt knippen. Maar wist je dat je bij de reguliere boodschappen ook heel wat kunt besparen zonder aan comfort in te boeten? De volgende vijf tips brengen je op ideeën.

Duurzamer is in veel gevallen ook goedkoper

Gooi die lege broodzak niet weg

 

Vóór we overgaan tot het opsommen van de vijf tips om geld te besparen bij de dagelijkse aankopen, nog even dit: Is het brood op? Gooi de lege broodzak niet weg, maar bewaar hem. Je zult straks lezen waarom.

Geld besparen door een goede voorbereiding 

Tip 1: Ren niet zomaar naar de supermarkt. Kijk eerst na wat er nog in je voorraadkast staat. Schrijf op een lijstje wat er ontbreekt. Zo voorkom je dat je producten aanschaft, waar je nog voorraad van hebt. Voor zaken die lang houdbaar zijn, is dat niet zo’n probleem. Etenswaren met een kortere houdbaarheidsdatum daarentegen raken dan mogelijk niet op tijd opgegeten en worden weggegooid. Dat is letterlijk geld in de vuilnisbak. Reken ongeveer uit hoeveel je nodig hebt om de tijd tot het volgende winkelbezoek te overbruggen. Zo koop je niet meer dan je kunt opeten en heb je ook geen kans op vervallen producten of geld in het water.

Geld besparen door eerst in de koelkast te kijken

Kies je moment om geld te besparen 

Tip 2: Als je dan een boodschappenlijstje hebt gemaakt, hou je er dan ook aan. Ga bijvoorbeeld winkelen vlak nadat je gegeten hebt. Wanneer je namelijk hongerig door de winkelrekken slentert, ben je geneigd om meer impulsaankopen te doen. Vaak zullen die aankopen ook voeding betreffen en dan zitten we weer in het straatje van te veel om op tijd te kunnen consumeren, vervallen, vuilnisbak. Daarbij komt nog dat, wanneer we honger hebben, we meer denken te kunnen eten dan we in werkelijkheid kunnen. We kopen dan bijvoorbeeld twee porties, terwijl één al ruimschoots voldoende is.

Een andere manier om impulsieve aankopen de kop in te drukken, is kort vóór sluitingstijd de supermarkt binnen te stappen. Zo heb je geen tijd om te treuzelen en onnodige dingen te kopen.

Experimenteer

Tip 3: Ben je gewend om altijd bepaalde merken te kopen? Logisch, want wat je kent en waar je tevreden over bent, daar blijf je bij. Maar misschien zijn er wel goedkopere alternatieven, die even goed zijn, en heb je al die tijd veel betaald voor een kwaliteit die je ook voor minder geld had kunnen krijgen. Ga daarom eens op ontdekkingstocht. Koop de huismerken of test eerst de goedkoopste merken. Ben je er niet tevreden over, dan kun je nog altijd overschakelen op een duurder merk. Maar misschien bevalt het goedkopere merk je ook wel. Dus had je het niet uitgeprobeerd, dan had je het nooit geweten en had je misschien altijd nodeloos te veel betaald.

Geld besparen door witte producten te kopen

Organiseer

Tip 4: Organiseer zelf een groepsaankoop. Krijg je bijvoorbeeld 35% korting op de vaatwastabletten als je vier zakken tegelijk koopt? Dat is heel voordelig en leuk als je het budget hebt om er effectief vier tegelijk te kopen. Kun je er geen vier betalen, zelfs niet inclusief het prijsvoordeel, dan gaat ook de korting aan je voorbij. Zo zie je dat mensen in kansarmoede ook iedere keer weer naast de voordeeltjes grijpen. Uitgerekend zij krijgen het leven in zijn duurste vorm voorgeschoteld. Maar heb je een paar mensen om je heen, dan kom je ook een eind vooruit. Span samen met drie vriend(inn)en of buren en koop samen vier pakken: elk een pak met 35% korting!

Duurzaam en goedkoop 

Tip 5: Koop geen aluminiumfolie om je boterhammen mee te nemen naar het werk of naar school. Investeer eenmalig in een stevige brooddoos. Die gaat jaren mee. En het is nog beter voor het milieu ook. Zo ook geen diepvrieszakjes, maar herbruikbare bewaarpotjes. Maak een overzicht van al het wegwerpmateriaal dat je gebruikt en zoek er een duurzaam alternatief voor, want duurzamer is in veel gevallen ook goedkoper.

Geld besparen door een lege broodzak in de afvalemmer te steken

Heb je die lege broodzak nog? Goed zo. Dit is mijn bonustip: koop geen afvalzakjes voor het vuilnisbakje op de badkamer. Gebruik hiervoor de lege broodzakken, die je hebt bewaard. Met al deze kleine ingrepen bespaar je heel wat geld op je dagelijkse aankopen zonder toegevingen te doen op het gebied van voorkeur, smaak of comfort. Hier vind je nog meer ‘besparen op boodschappen’-tips Heb je zelf ook nog ideeën? Deel ze via het reactieformulier onder dit artikel.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *