Smakelijk eten producten uit de streek

Rutte - Dordrecht proeverij // proeverij rutte-liggendefoto.jpg (234 K)Proef de producten van het Zuid-Hollandse land en leer de smaken uit de streek kennen. Boerenkaas uit de Alblasserwaard, fruit uit de Vijfheerenlanden, ambachtelijke distillaten uit Dordrecht en Hollandse groenten uit de Hoeksche Waard: wat van dichtbij komt is vers en smakelijk. Geniet van een boerenijsje en neem bij de borrel een Gorcumse zoute bol.

Landwinkels
Boerderijen, fruit- en groentekwekers verkopen vaak hun producten aan huis. Soms hebben zij een breder assortiment in hun Landwinkel, met producten van boeren en telers uit de regio. Kazen, jam, honing van lokale imkers, vruchtensappen en groente vind je in de landwinkels van De Bikkerhoeve in Hoogblokland, De Fruitheerlijkheid in Papendrecht en De Koningshoeve in Klaaswaal. Stop voor een boerenijsje bij IJsboerderij Middelbroeck in Meerkerk of ’t Koeiestalletje in Wijngaarden. Voor ambachtelijk gerookte paling ben je bij winkels aan de Ammerskade in Groot-Ammers aan het goede adres. Zelfkazende boeren in de waarden laten je graag hun (kruiden) kazen proeven.

Zoute bollen en bier
Al worden ze niet meer in Gorinchem zelf gebakken, de bekende Gorcumse zoute bollen naar het originele recept van J.J. de Kroes zijn nog steeds geliefd en te koop bij de lokale VVV. De muurreclame op de zijgevel van het pand in de Gasthuisstraat waar de Kroes jarenlang zijn overheerlijke bolletjes bakte, herinnert aan dit oude Gorcumse familiebedrijf. Hap ze weg bij een lekker biertje, zoals het Schapenkopje bier van Stadsbrouwerij Dordrecht. Het wordt gebrouwen in een historisch bierbrouwerspand en lokaal verkocht en geschonken. Het leerbedrijf is op afspraak te bezoeken.

Hoogstamfruit
Fruitkwekers als De Kikkershoek in Mijnsheerenland, Fruitbedrijf Pek in Langerak en Van Buuren Fruit in Schoonrewoerd verkopen vers geplukt fruit aan huis. Particulieren en natuurorganisaties beheren oude hoogstamboomgaarden, waar na de zomer bijzondere en bijna verdwenen appel-, peren- en pruimenrassen geplukt worden. Natuurcentrum De Schaapskooi verkoopt fruit en sappen van de oogst uit hoogstamfruitgaarden in de Vijfheerenlanden. Boerderij De Groene Geer in Nieuwland, waar je voor allerlei biologische producten terecht kunt, maakt sap van het fruit uit een boomgaard van het Zuid-Hollands Landschap.

Tradities
Aardappelen met karnemelk en spek met peren: de bewoners van de Hoeksche Waard hadden niet veel nodig voor een voedzame maaltijd. Kleine, ongeschilde aardappeltjes werden in vet geseuterd (van het Franse ‘sauter’) en als hartig tussendoortje gegeten. Nu geniet een boer uit de waard tot ver buiten de regio bekendheid door de Hoeksche Waardse chips die hij van zijn zelf geteelde aardappels maakt. Langs de grote rivieren werd vroeger volop zalm gevangen. Het Hoeksche Waards Landschap heeft van de oude zalmvisserij Klein Profijt een bezoekerscentrum gemaakt, met een expositie over de historie van de zalmvisserij.

Jenevers en likeuren
Distilleerderij Rutte in Dordrecht maakt met natuurzuivere ingrediënten, kruiden en fruit op ambachtelijke wijze jenevers, likeuren en eaux-de-vies. Dit oorspronkelijke familiebedrijf verkoopt de producten in de eigen winkel bij de distilleerderij, waar ook workshops en rondleidingen georganiseerd worden. Zomerse tip van Rutte: schenk prosecco op een laagje citroenlikeur voor een tintelend fris zomerdrankje.

  • print
Content VVV Idee